Styrtet 10 meter rett i asfalten

Audun Habbestad (18) hadde englevakt da han falt i konkurransen i bruskassestabling i Ølensvåg i Rogaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran 200 sjokkerte tilskuere, venner og livredde foreldre blir Audun liggende urørlig på bakken. Det blir helt stille blant publikum, før noen starter å rope på ambulanse, og at det må ringes 113.

-  I lufta skjønte Audun at lina hadde røket. Det første han sa til meg da han kom til seg selv igjen, var at han hadde tenkt på hvordan han skulle lande. Audun forsøkte å lande i fosterstilling, og det kan ha reddet livet hans, forteller faren, Arne Gunnar Habbestad, til Dagbladet.

Til alt hell kom 18-åringen fra ulykken med livet i behold.

Konkurranse

Ulykken skjedde like før klokka 12 i går formiddag, i det lille tettstedet Ølensvåg i Rogaland. Handelsstanden arrangerer Vågen-dagene, og i den anledning har noen lokale ildsjeler tradisjon i å finne på noe morsomt. For tredje året på rad var det konkurranse i bruskassestabling.

I konkurransen er målet å komme høyest mulig før tårnet velter. Bruskassene blir kastet opp til klatreren, som er sikret med sele og line. Det har ikke vært noen problemer under konkurransen de to tidligere åra, men i går gikk det veldig galt.

-  Vi laster ingen for ulykken. Slike ting som dette kan skje, sier Habbestad.

Stroppen røyk

Audun var førstemann ut i konkurransen, og han bygde raskt et høyt tårn. Men da han skulle ta imot den 20. kassa, nesten ti meter over bakken, begynte kassene å bue. Tårnet raste sammen, og Audun falt mot asfalten.

Idet Audun falt var ikke sikkerhetslina helt stram. Da den strammet seg, røyk stroppen som festet lina til selen, og Audun hadde ikke lenger noe som holdt seg oppe. Dermed ble det et ublidt møte med asfalten.

Faren var øyenvitne til episoden.

-  Hvordan det føltes å se ham falle, kan du jo tenke deg selv. Men han var veldig heldig, og hadde englevakt.

Sønnen ble fraktet med luftambulanse til Stavanger sykehus, hvor han ble operert i går. Han ble liggende på intensivavdelingen over natta.

Tangerte rekorden

I fallet pådro 18-åringen seg brudd i armen, skader i hofta og mindre skader i lunger og ribbein.

-  Etter forholdene har han det veldig bra, men han ble borte en liten stund etter fallet. Da han kom til bevissthet igjen, forsøkte han å reise seg. Det ville ikke sykepleiere som tilfeldigvis var på stedet la ham gjøre, for de var redd for ryggskader, sier faren.

Til daglig går den aktive 18-åringen på videregående skole i Ølen. Før han falt ned, hadde han rukket å tangere bruskasserekorden i Ølensvåg på 19 kasser.

-  Han er en sprek fyr, og han driver blant annet med klatring og vannsport, forteller faren.

 Ulykken i Ølensvåg blir etterforsket av politiet. -  Vi vil foreta bevissikring, og vurdere om noen kan lastes for ulykken, opplyser operasjonsleder Agnar Austerheim ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

RETT I BAKKEN: I det øyeblikket Audun Habbestad (18) tar imot den røde bruskassa som blir kastet opp til ham, velter tårnet. Sikkerhetslina strammer seg, men stroppen som fester lina til selen ryker.