- Styrtet etter teknisk svikt

Trolig årsak til ulykken i Iran i går.

UTBRENT: Flyet tok fyr i lufta, og ifølge vitner styrtet det med frontpartiet først. 168 mennesker mistet livet i ulykken. Foto: REUTERS/Caren Firouz
UTBRENT: Flyet tok fyr i lufta, og ifølge vitner styrtet det med frontpartiet først. 168 mennesker mistet livet i ulykken. Foto: REUTERS/Caren FirouzVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene i Iran har trolig funnet årsaken til at Caspian Airline sitt Tupolev-154-fly styrtet i Iran i går.

- Piloten kan neppe lastes for styrten, og vi tror årsaken var tekniske problemer, sier Ahmad Majidi i det iranske samferdselsdepartementet sin krisegruppe til nyhetsbyrået Mehr, ifølge AFP.

Fant svarte bokser
To av de tre svarte boksene er funnet, men det er vanskelig å hente ut data fra dem fordi de ble ødelagt da flyet styrtet. Etterforskerne vil likevel prøve å hente ut informasjon fra dem.

- Og hvis de ikke lykkes, vil vi sende boksene tilbake dit de ble produsert, sånn at vi kan få klart for oss hva som skjedde, sier Majidi til Press TV, ifølge CNN.

Majidi sier at flyet sist ble kontrollert i Russland i juni, og at det hadde tillatelse til å fly frem til 2010.

Flyet er av typen Tupolev, og ble produsert i Russland. Tupolev ønsker ikke å kommentere saken før det foreligger en rapport fra etterforskerne.

Styrtet på et jorde
Flyet var på vei til Armenias hovedstad Jerevan da det fikk problemer.

16 minutter etter avgang fra Teheran styrtet det på et jorde nær byen Qazvin med 153 passasjerer og en besetning på 15 om bord.

Kart som viser flystyrten

Alle de 168 omkom.

Øyenvitner sier at flyets haleparti begynte å brenne mens det ennå var i luften. Etter å ha sirklet rundt, trolig i et forsøk på å lande, styrtet det i bakken, med nesen først.

Det er vanskelig å identifisere omkomne, fordi flyet ble fullstendig utbrent i styrten.

Fem alvorlige flyulykker
Flystyrten i Iran i går er den niende flystyrten i landet siden 2003, viser en oversikt fra AP.

Det er også den femte store flyulykken hittil i år.

• 13. februar: Colgan Air Flight 3407 styrter i delstaten New York i USA. 48 personer mister livet.
• 25. februar: Turkish Airlines Flight 1951 styrter ved Schipol i Amsterdam. Ni personer mister livet.
• 31. mai: Air France flight 447 styrter i Atlanterhavet. 128 personer mister livet.
• 30. juni: Yemenia Flight 626 styrter i Indiahavet. 152 personer mister livet. Én person overlever.

VIFTE: En hjelpearbeider henter en vifte fra flyet som styrtet vest for den iranske hovedstaden Teheran i går. Foto: REUTERS/Morteza Nikoubazl
VIFTE: En hjelpearbeider henter en vifte fra flyet som styrtet vest for den iranske hovedstaden Teheran i går. Foto: REUTERS/Morteza Nikoubazl Vis mer