Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Styrtet etter terroraksjon

I 24 år trodde man flystyrten som drepte Portugals tidligere statsminister var en ulykke. Men i dag kom oppsiktsvekkende nyheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 4. desember 1980 omkom Portugals statsminister Francisco Sà Carneiro, forsvarsminister Adelino Amaro da Costa, konene deres, statsministerens stabssjef og to piloter i en det man trodde var en flyulykke i Lisboa.

43 sekunder etter avgang styrtet det tomotors Cesna-flyet i forstaden Camarate. Politiet og luftfartsmyndighetene etterforsket flystyrten, og konkluderte med at den skyldtes motorfeil.

Nå viser det seg at det trolig var en bombe om bord i flyet.

Sabotasje

Undersøkelser foretatt av en journalist og en jurist, tydet på at det dreide seg om en terroraksjon. Opplysningene førte til at det ble nedsatt en granskningskommisjon i juli 2002.

Kommisjonen skal avgi sin rapport i løpet av uka, men lederen for kommisjonen, Nuno Melo, forberedte i dag portugiserne på de oppsiktsvekkende nyhetene.

- Flystyrten var ikke en ulykke, men skjedde på grunn av en eksplosiv gjenstand som ble detonert. Den lammet flyet og/eller besetningen, sier Melo til nyhetsbyrået AP.

- Jeg synes bevisene vi har, er klare nok til at de støtter teoriene om at dette var sabotasje.

Kan bli gjenopptatt

Et av bevisene som kommisjonene skal ha vektlagt, er resultatene av de nye tekniske undersøkelsene av flyvraket. De moderne kjemiske analysene tyder på at en bombe var plassert ved cockpiten.

Advokat Ricardo Sa Fernandes ble hyret inn av de etterlatte for å undersøke flystyrten. Han sier terroraksjonen trolig var rettet mot forsvarsminister Adelino Amaro da Costa.

Statsminister Carneiro skulle egentlig ikke ha vært med på turen, men byttet fly rett før avgang.

Juridiske eksperter skal granske rapporten, før det blir tatt stilling til om saken skal gjenåpnes.

<B>DREPT? Ny informasjon tyder på at Francisco Sà Carneiro ble drept i en terroraksjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media