Styrtet i boligblokk - 150 drept

MOSKVA (AP/Dagbladet): Det russiske kjempeflyet kom bare 70 meter opp i lufta før det styrtet i boligblokka. Sekunder etter var det fredelige boligområdet i Irkutsk-2 forvandlet til et helvete av brennende flybensin, skrikende mennesker og svart røyk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

150 mennesker kan ha blitt drept på stedet da transportflyet på størrelse med en jumbojet knuste en fem etasjers blokk, ble delt i biter og ble stående med den enorme halefinnen mot naboblokka.

Fire boligblokker, en skole og et barnehjem ble totalskadd av brannen som eksploderte gjennom den sibirske industribyen.

Kom lydløs

- Jeg trodde det var noen som skjøt. Så så jeg bare flyet som nesten lydløst, med den ene vingen ned, kom gjennom byen, sier en kvinne til en russisk fjernsynskanal. Flere titalls vettskremte og skrikende barn ble evakuert fra området.

Det var 46 mennesker om bord i An-124-flyet da det styrtet i utkanten av Irkutsk etter ti sekunder lufta. To av jetmotorene skal ha sviktet og sendt giganten dundrende gjennom en av hovedgatene i industribyen Irkutsk-2 og rett inn i boligblokka.

Barnehjem brenner

En barneskole og et barnehjem med flere hundre unger ble antent. Brannvesen og redningsmannskaper evakuerte 150 barn og 10 voksne, men hadde store problemer med å begrense brannen som raskt dekket et område på over 1000 kvadratmeter. 200 brannmenn kjempet mot flammene og flere hundre mann deltok som redningsmannskaper.

Det var i går kveld uklart hvor mange som er drept i ulykken. Redningsmannskapene hadde i går kveld gravd fram 24 omkomne, men mange er fortsatt savnet. Flyet var på vei til Vietnam med to russiske jagerfly som last og hadde dobbelt besetning for den lange turen via Vladivostok. Det var i går kveld ikke klart om det var 33 eller 46 om bord. Alle i flyet ble drept.

Flyet styrtet i et fabrikk- og boligområde oppkalt etter Lenin i industribyen Irkutsk-2 som ligger like ved Irkutsk i Sibir, ikke langt fra Bajkal-sjøen. Det er den andre flykatastrofen som rammer byen på kort tid. For to år siden ble 125 mennesker drept da et passasjerfly styrtet like utenfor byen. Katastrofen er et nytt alvorlig tilbakeslag for russisk luftfart.
President Boris Jeltsin sammenkalte øyeblikkelig til et krisemøte.

Uvirkelig flystyrt