Styrtet i døden bak isfoss

Innspillingen av tv-programmet 'När & Fjärran' endte i tragedie: Journalisten var hjelpeløst vitne til at en klatrer ble fanget bak isen i en foss. Klatreren skrek om hjelp, men frøs i hjel under isen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den døde står fremdeles fast mellom isen og fjellet bak fossen.

Tragedien skjedde under innspillingen av en episode av programmet 'När & Fjärran'. Reiseprogrammet for hele familien har gått på svensk TV 4 i mange år. Programleder og journalist Rickard Sjöberg skulle lage en episode om isklatring. Innspillingen skjedde i går formiddag ved fossen Njupeskär som ligger i Dalarna.

Instruktøren som skulle være med under innspllingen, måtte trekke seg i siste sekund, og klatreren Karl-Gustav Bark (30) sa ja til å bli med på sparket. Dét ble den siste oppgaven for den profesjonelle klatreren.

Eventyrer

På en side på nettet skriver Karl-Gustav Bark: «I try to have fun wherever I am or whatever I do. Det er litt av mitt motto. Jeg er en person som trives med eventyr, helt enkelt.»

Isen sprakk

Bark var førstemann som begynte klatreferden opp i isfossen. Men bare drøye ti meter oppe i isen skjedde ulykken: Da Bark slo inn ishakken for å heise seg lenger opp, sprakk isveggen under ham. Veggen falt inn bak isen og ned i den iskalde fossen. Flere av pluggene som skulle sikre Bark, løsnet, og klatreren falt inn i hullet som åpnet seg. Han ble hengende i sikkerhetslinen nede i hullet med det kalde vannet rennende over seg.

Ulykken ble filmet av TV 4.

Programleder Rickard Sjöberg sto på bakken og ble hjelpeløst vitne til at klatreren styrtet inn bak isen. Sammen med fotografen og den andre klatreinstruktøren klarte de å ta seg opp til hullet og dra Bark litt opp, men så ble klatreren sittende fast.

De hørte at Bark ropte om hjelp, men klarte ikke å få ham opp av hullet.

Først drøye tre timer etter ulykken klarte redningsmannskaper å ta seg frem til stedet med helikopter. En klatrer tok seg ned til hullet fra toppen av fossen, men fikk ikke svar da han ropte etter Bark.

Står fremdeles bak isen

Ved 17-tida i går ble arbeidet avsluttet fordi det ble mørkt. Da var redningsmannskapet overbevist om at Karl-Gustav Bark var død.

Rickard Sjöberg og de to andre som ble vitne til ulykken, fikk krisehjelp på et vandrehjem i nærheten av åstedet i går. I dag blir de brakt tilbake til Stockholm av TV 4.

Den døde står fremdeles fast i isfossen. I løpet av dagen skal redningsmannskapene prøve å hente ham ut.

Samboeren til Bark, Angelica Lind, sier at kjæresten ble glad da TV 4 ringte og at han ikke nølte med å stille opp.

- Han var en eventyrer. Det er min eneste trøst at dette var livet hans, sier Lind, som selv driver med klatring.

Isklatringen er en attraksjon i nasjonalparken som ligger ved Njupeskär. Ifølge Aftonbladet regnes det ikke som spesielt farlig.

For TV 4 er det tredje gang at tragedien rammer det siste året. I november i fjor ble tv-fotografen Ulf Strömberg skutt i Afghanistan. I juni omkom gladiatorene Kim Justin og Linda Ekwall (Zeke og Indra) i en trafikkulykke.

OMKOM:</B>: Klatreren Karl-Gustav Bark omkom under innspillingen av et reiseprogram i Sverige i går.