Styrtet i døden på bursdagen

Flyinstruktør William Bloch (28) ble sammen med eleven Gustav Granholm (21) funnet omkommet etter flystyrten utenfor Daytona Beach i Florida.

OMKOM: Flyinstruktør William Bloch (28) og eleven Gustav Granholm (21) (innfelt) ble funnet omkommet etter den dramatiske flystyrten i Florida. Foto: Fridgeir Walderhaug/Privat
OMKOM: Flyinstruktør William Bloch (28) og eleven Gustav Granholm (21) (innfelt) ble funnet omkommet etter den dramatiske flystyrten i Florida. Foto: Fridgeir Walderhaug/PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAYTONA BEACH/OSLO (Dagbladet): - Det er en tung og trykket stemning her, og alle er vel kanskje litt tomme. Men det var en veldig god sammenkomst med sjømannspresten i går der man fikk snakket mye ut og fikk luftet en del følelser og tanker. Det kjennes som at det har hjulpet mye, sier instruktør Roy-Hugo Øien, som er tillitsvalgt for alle de norske på skolen og venn av begge de savnede.

Det var instruktøren William Bloch (28) fra Ålesund og eleven Gustav Granholm (21) fra Bærum som natt til i går i 00.30-tida styrtet i havet utenfor New Smyrna Beach på vei tilbake til Daytona Beach. I dag ble de funnet omkommet etter en massiv leteaksjon.

Bursdag 28-åringen hadde bursdag samme dag som han styrtet i døden, og senere på kvelden skulle han og studentene feire dagen.

- Det er utrolig trist, men det er godt å vite at de er funnet, for man har helt til nå gått rundt med spørsmålet «hvor er de?» hele tida, sa norske Martin Hayes (21) da Dagbladet møtte ham i gangene på pilotskolen Phoenix East Aviation rett etter at beskjeden om funnet kom.

- Vi trekker et lettelsens sukk, og at de er funnet betyr at de er på et bedre sted nå, mener Hayes.

Barndomsdrøm Han begynte samtidig som Granholm på pilotskolen og husker ham som en livlig person som ville oppfylle sin barndomsdrøm.

Assisterende sjefsflyinstruktør Lars Kjellberg mener funnet var viktig, spesielt for familien i Norge.

- For familiens skyld er det godt at de er funnet og dermed får en avslutning. Tankene går hele veien hjem til Norge, men vi har ennå ikke fått telefonen offisielt, sier Kjellberg til Dagbladet.

- Trist å fly neste gang Anders, som ikke vil ha etternavnet i avisa, tar tapet av Bloch  en av sine beste kamerater tungt.

- Det kommer uten tvil til å bli trist å fly neste gang, jeg kommer til å savne stemmen hans i øreklokkene, jeg kjenner jo igjen stemmen hans når han snakker med «tårnet», sa han til Dagbladet tidligere.

Han er også instruktør, med fire gullstriper på hver skulder, og har hatt et nært vennskap med den savnede nordmannen i over to år.

- Jeg snakket med William like utenfor skolebygget noen minutter før han gikk til flyplassen for å møte Gustav. Vi spøkte med at jeg skulle overta flyturen istedenfor ham, ettersom han elsket fotball og var lei seg for å gå glipp av kampen mellom Barcelona og Arsenal som gikk på tv, mens jeg heller ville ha flytimene, sier «Anders».

Han ser ofte ned mens han snakker. Han er rød på øynene og stryker seg selv på armene med tommelen.