Styrtet i døden

BERGEN (Dagbladet): Et lastehelikopter fra selskapet Airlift AS styrtet ved 17.45-tida fredag ettermiddag like ved Tyin i Jotunheimen. Politiet opplyste seint i går at en mann skal være omkommet og to andre skadd i ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helikopteret styrtet mellom Tyinholmen hotell og Fondsbu turisthytte, like ved det som om sommeren er en grusvei på østsiden av Tyin. Den første meldingen om helikopterstyrten kom ved 17.45-tida. Et annet helikopter skal ha mottatt et svakt nødsignal med mye skurring. Deretter ble det dødt. Fram til helikopteret ble lokalisert, hersket det derfor stor forvirring om hvor det befant seg. Den eneste av de tre passasjerene i helikopteret som ikke satt fastklemt, ble tilfeldigvis oppdaget av en beltebil som var på vei fra Eidsbugarden til Tyinkrysset.

Tydelige skader

- Den ene passasjeren sto utenfor vraket og prøvde å ringe med mobiltelefon da vi fant ham. Han hadde pusteproblemer og tydelige skader i brystet, sier Erlinde Dyrhovd, som jobber på Eidsbugarden høyfjellshotell og var med i beltebilen som oppdaget helikopteret.

Det var tjukk tåke rundt havaristedet og meget vanskelige redningsforhold.
Den ene havaristen hevdet overfor folkene som fant ham, at det på dette tidspunktet hadde gått rundt en halvtime etter styrten. De to andre passasjerene satt fortsatt fastklemt i helikopteret. Den ene var bevisstløs, mens den andre var ved bevissthet.

- Mannen som var våken, spurte oss om hjelpen var på vei, forteller Dyrhovd.

Mye vind

Det var mye vind og relativt kaldt i området da ulykken skjedde. Dyrhovd og de andre redningsfolkene pakket de fastklemte havaristene inn i ulltepper før de fraktet den tredje passasjeren til Tyinholmen hotell. Der ble han tatt hånd om av betjeningen, fram til legehjelp ankom seint i går kveld.

Helikopteret var på vei fra Gjendesheim i Jotunheimen til Fjærland i Sogn da ulykken skjedde. Ifølge flygesjef Alf Tørrisnes ved Airlift-basen i Førde var den ene piloten erfaren, mens den andre var mindre erfaren. Helikopteret skal ha vært på et transportoppdrag av personell, og i går kveld var det fortsatt uklart om det dreide seg om et havari eller en nødlanding. Ifølge Erlinde Dyrhovd bar helikopteret sterkt preg av styrten.