Styrtet i elva

HVAM (Dagbladet): Den 40 år gamle erfarne sjåføren skal ha blitt forstyrret av passasjeren, slik at hun mistet kontroll på den 16 tonn tunge flybussen. Den hypermoderne bussen knuste autovernet og stupte ti meter ned i den iskalde elva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kom fram til et mareritt, sier Roger Tårnes (22). Takket være snarrådig innsats av blant andre Anders Gaarder (41), Torleif Belck-Olsen (40), Roger Tårnes (22), Stian Mannvik (22), Anita Aksdal (45) og Inge Aksdal (42) klarte redningsmannskapene å få liv i den mannlige passasjeren i flybussen.

- Det første jeg tenkte da jeg kom ned til ulykkesstedet var: Hvor mange personer er det i bussen? Sjåføren var ved bevissthet da jeg fikk kontakt med henne, sier Anders Gaarder, som bor noen kilometer unna ulykkesstedet.

- Hun satt klemt fast - og under seg hadde hun en mann som satt fast med hodet under vannet. Sammen med tre-fire andre fikk vi henne raskt ut, og vi fikk også opp han som lå under vann. Han begynte heldigvis å puste etter kort tid, sier Gaarder.

Livstruende

Passasjeren lå seint i går kveld livstruende skadd på intensivavdelingen på Ullevål sykehus. Tilstanden til sjåføren er stabil.

Kvinnen kjørte aleine fra Gardermoen like før klokka 18.30 i går kveld. Ved Skedsmokorset sto det en mann i veikanten langs E6 og viftet med armene.

- Jeg trodde det var en ulykke og stoppet opp, forklarte sjåføren i går kveld.

Mannen gikk ombord i bussen, og noen kilometer seinere gikk det galt: Flybussen braste rett gjennom autovernet og havnet i Nittelva i Skedsmo i Akershus .

Etter det Dagbladet får opplyst, skal sjåførens ha blitt forstyrret av passasjeren og mistet kontroll på den 57 seters hypermoderne bussen - en Mercedes 1834.

40-åringen har vært ansatt i SAS siden 1996. Før det jobbet hun i Oslo sporveier i 20 år.

- Hun er en meget rutinert sjåfør. Bussen er én av ti vi kjøpte inn i slutten av juni, så den er i veldig god teknisk stand. Når ulykken først var ute, var det i det minste bra at det bare var én passasjer i bussen. Forklaringen på det er at bussen gikk mellom ankomstene til charterflyene, sier teknisk sjef i SAS Flybussen, Paul Nordhagen, til Dagbladet.

- Det er bare to måneder til Gardermoen åpner, så vi bruker de fleste bussene i en slags prøveperiode, sier driftssjef Per Heimdal.

Flaks

Det ble slått full katastrofealarm da ulykken ble meldt inn like før klokka 19 i går kveld.

Ifølge Roger Tårnes (22) fra Fosen og Stian Mannvik (22) fra Åndalsnes gikk det i underkant av ti minutter før redningsmannskapene kom til stedet.

Kvinnen ble fraktet med ambulanse til Ullevål sykehus, mens passasjeren ble fløyet med luftambulanse.

- Vi så bølgene slå utover. Heldigvis kom det en lege i en bil bak bussen. Sammen sprang vi ned til elva. Etter at vi hadde fått passasjeren opp av vannet, la vi ham i stabilt sideleie. Han var ikke ved bevissthet, men legen klarte etter hvert å få liv i mannen, sier Tårnes og Mannvik.

- Dette var flaks. Tenk om denne bussen hadde vært full av passasjerer, sier Anders Gaarder.

STUPTE I ELVA:<br> En passasjer ble alvorlig skadet.