Styrtet i havet

De brennende restene av 15 års romfartshistorie styrtet i Stillehavet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første gang publisert torsdag 22. mars klokka 2359.

Det opplyser russiske romfartsmyndigheter. Det er ikke meldt om skader etter styrten, og øyenvitner på Fiji beskriver synet av den styrtende romstasjonen som et sterkt fyrverkeri.

Da Mir var på høyde med Ekvator og over det indiske hav, startet rakettmotorene på et kargoskip som er festet til romstasjonen. Med det ble den siste seks timer lange delen av Mirs eksistens på himmelen igang.

Rundt klokken 03 fyrte rakettene opp igjen for å bremse Mirs flukt over himmelen. Så, klokken 06.07 i dag tidlig, da Mir beveget seg over Egypt, satte motorene i gang et siste bremsestøt. Mir begynte å falle mot jorda. Romstasjonen fikk en temperatut på rundt 3000 grader celsius og store deler av romskrapet brant opp i møtet med atmosfæren. Likevel traff etter beregningene rundt 27 tonn metall Stillehavet mellom Chile og Australia med voldsom kraft. Båter og fly er blitt advart om å holde seg unna området Mir traff moder Jord.

Mir ble skutt opp 20. februar 1986, og med ett var Sovjet med i romkappløpet igjen. Siden stasjonen fant sin posisjon og slo seg til ro i verdensrommet, har over 100 mennesker fra 12 forskjellige nasjoner besøkt Mir. Kosmonauten Valeri Polyakov er den som har oppholdt seg lengst i verdensrommet, til sammen 438 dager. Hans kollege Sergei Avdeyev har totalt sett vært i rommet lenger, men de to årene han bodde på Mir var fordelt over tre reiser.

Russerne har ingen planer om å hente opp vrakrestene.

For å beskrive hvor store krefter som var i sving når metallrestene dalte mot jorden, så kan kanskje følgende eksempel vise det: En del av Mir faller så fort mot jorden at den vil dele en to meter tykk armert betongvegg dersom den treffer veggen.

FALLERT KJEMPE: Den russiske romstasjonen faller snart ned, men hvor?