Styrtet i tyfon

I et voldsomt uvær av vind og regn traff et stort passasjerfly et ukjent objekt på rullebanen i Taipei på Taiwan og styrtet deretter i mange brennende deler som for i alle retninger på flyplassen. Ved to-tida i natt var 68 bekreftet døde. Det var 179 mennesker ombord på ulykkesflyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kjentes som om vi støtte inn i noe stort. Det så ut som neseenden bare falt av. Deretter datt alt fra hverandre. Jeg løp til nødutgangen sammen med flyvertinna, men vi kunne ikke få åpnet den. En meter fra meg var det flammer, fortalte overlevende Dough Villermin fra USA til nyhetsbyrået AP.

Tyfon

- Alle fikk panikk. Jeg forsøkte å åpne en nødutgang på toppen bare litt og så en masse røyk. Røyken var utrolig. Men til slutt fikk vi åpnet. Vi var alle så redde for at alt skulle smelle, sa han.

Flyet fra Singapore Airlines, en Boeing 747 jumbo, var på vei til Los Angeles i USA. I området rundt Taiwan herjer den kraftige tyfonen Xangsane. Det voldsomme regnet hadde kommet til hovedstaden Taipei, men ennå ikke de sterke vindene på 145 kilometer i timen. Først fryktet man at flyet under avgang hadde kommet inn i en sterk loddrett vind, ovenfra og ned mot bakken, som hadde sendt flyet rett i rullebanen like etter avgang.

Ulykka skjedde i mørket, klokka 23.18, eller klokka 17.18 norsk tid.

Men flyselskapet sa at også kapteinen om bord meldte at flyet hadde truffet noe på bakken. Hva det skulle være, kunne ingen forklare.

- Den venstre vingen syntes å treffe noe, og så var det et ritt i en berg-og-dal-bane. Flammene var overalt, fortalte briten Steven Courtney.

Flammer i regn

I det pøsende regnværet kunne man se delene av flyet spy flammer og røyk bortover rullebanen. Etterpå kunne man se de ødelagte restene av flykroppen med et gapende hull i taket i den framre delen.

Etter ulykka oppsto full forvirring omkring antall drepte og sårede. Først ble det meldt fra flyselskapet at alle hadde overlevd, men etter hvert tegnet bildet seg atskillig dødeligere. Billy K.C. Chang fra Taiwans luftfartsmyndigheter oppga 68 drepte, 72 skadde og 15 savnet. 24 overlevde flystyrten uten alvorlige skader.

De fleste skadde hadde brannskader.

- Jeg kjente to treff, og vi gikk rundt to ganger. Jeg hoppet ut på toppen og landet på bakken, så legene tror det er noe galt med ryggraden. Været var bare fryktelig. Men flammene kom så raskt på begge sider av flyet, fortalte Tanya Joy fra New Zealand til AP.

Det er første gang i sine 28 år i lufta at Singapore Airlines, et av verdens mest innbringende flyselskap, har opplevd tap av menneskeliv i ei ulykke.