Styrtet med atombombe

Da en jumbojet fra det sørafrikanske flyselskapet SAA styrtet utenfor Mauritius i november 1987, hadde passasjerflyet en atombombe om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet var på vei fra Taipei på Taiwan til Johannesburg, og hele mannskapet og de 159 passasjerene ble drept da flyet styrtet i sjøen.

De oppsiktsvekkende opplysningene er offentliggjort i den sørafrikanske avisa Beeld, etter at forskere ved American Forensic Audio Laboratory ved hjelp av ny teknologi har klart å få fram hva som var blitt tatt opp av taleregistratoren i cockpiten.

«Bombe om bord»

Ifølge taleregistratoren sa flykaptein Dawie Uys til sin co-pilot og flyingeniøren om bord: «Boy George er om bord» (Boy George er et av kodeordene for en atombombe, med referanse til Little Boy, navnet på den første atombomben som ble sluppet over Hiroshima 6. august 1945).

Like etter sier kapteinen: «Det er en liten hemmelighet som jeg tror dere vil like å kjenne til. Det er en bombe om bord.»

I den ni minutter lange samtalen er det åpenbart at mannskapet er sjokkert over det kapteinen forteller.

En av dem sier: «Veldig stort problem, ja, stort problem, vanskelig problem. Bortsett fra deg, hvem i helvete vet om dette? Jeg blir skremt av hva som kan skje...No shit.»

Litt seinere spør en av dem hvem som eier bomben. Svaret er: «Det er statens eiendom.»

«Du er gal»

Så sier en av dem til kapteinen: «Du er gal, vet du, å ha gjort dette. Vi flyr deres... den ...en (uleselige ord) atombombe i.»

Deretter kommer: «...ingenting vi kan gjøre», og bemerkningen «svindel...falske papirer», «Folk er syke. Må være gale», og «du kan vedde den høyre armen din på at de (representanter for staten) vil være der når vi lander».

Ble truet

En ledende funksjonær fra SAA som var til stede i Taipei før ulykkesflyet tok av, har fortalt at en av mannskapet på flyet ble truet av en annen SAA-funksjonær fordi han hadde uttrykt bekymring over at det var «noe underlig i flyets lasterom». Til dette skal funksjonæren ha svart: «Du må aldri snakke om dette til noen. Hvis du åpner munnen din, vil du bli sendt så langt vekk at ikke engang dine foreldre vil være i stand til å finne deg,» skriver avisa Beeld.

En annen flykaptein sier at det ikke var uvanlig at sørafrikanske passasjerfly fraktet «ulovlige varer» under boikotten av Sør-Afrika.