USA:

Styrtet med vilje

En YouTube-bruker risikerer opptil 20 år i fengsel etter å ha vraket flyet med vilje.

I desember 2021 delte Trevor Jacob en video av at flyet hans styrta. Nå må han møte i retten. Video: YouTube / Trevor Jacob. Reporter: Amalie Bernhus Årtun / Marlene Lundberg Holm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

YouTube-brukeren Trevor Jacob, som har beskrevet seg selv som en erfaren pilot og fallskjermhopper, publiserte i desember 2021 en video av seg selv som hoppet ut av et fly over Los Padres nasjonalpark i California. Videoen er i skrivende stund sett nesten tre millioner ganger.

Til etterforskerne hevdet han at flyet mistet strøm i lufta og at han ikke visste hvor vraket befant seg.

Det tok imidlertid ikke lang tid før etterforskerne og flyeksperter begynte å ane ugler i mosen.

Monterte videokameraer

Det viste seg nemlig at Jacob ikke hadde gjort noe forsøk på å ta kontakt med lufttrafikktjenesten, starte motoren på nytt eller finne et trygt sted å lande, skriver The Guardian.

FALLER: Jacob på vei ut av flyet.
FALLER: Jacob på vei ut av flyet. Vis mer

I avhør har han tilstått at han i forkant av flyturen 24. november monterte flere videokameraer på ulike deler av flyet, i tillegg til å ta med fallskjerm og selfiestang.

Om lag 35 minutter ut i flyturen hoppet han ut fra flyet og begynte å filme da det styrtet. I etterkant dro han til ulykkesstedet og hentet opptakene fra styrten.

To dager etter skal Jacob ha informert det nasjonale rådet for transportsikkerhet (NTSB) om styrten, men opplyste at han ikke visste hvor vraket befant seg.

STYRTER: Et overvåkningskamera fanget flystyrten i Guangxi, Kina 21. mars 2022 Vis mer

Erklært seg skyldig

10. desember - 16 dager etter styrten - reiste Jacob og en kompis tilbake til vraket for å taue det til Santa Barbara, hvor de plasserte det i en hangar. I dagene etter ødela han flyet bit for bit og plasserte det i ulike søppeldunker.

I en uttalelse til The New York Times har han tidligere uttalt at han ikke krasjet flyet med vilje for å få flere følgere på YouTube.

USAs luftfartsmyndighet FAA tilbakekalte flysertifikatet hans da de fire måneder seinere - i april - avdekket løgnen hans.

Han har imidlertid erklært seg skyldig i å hindre en føderal etterforskning ved å rydde opp på ulykkesstedet, skriver ABC News. Strafferammen er opptil 20 års fengsel. Jacob ventes å møte i retten om noen uker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer