Styrtet mot døden

SAALBACH/BERLIN/OSLO (Dagbladet): Helga Hægeland bråvåknet rett før ulykkesbussen traff fjellveggen. Sekunder seinere styrtet bussen med de 45 skandinaviske skituristene og to sjåfører utfor den stupbratte skrenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det hele var veldig dramatisk, fryktelig skummelt, forteller en skjelven Hægeland på telefon fra Saalbach, 28 kilometer fra bestemmelsesstedet Maria Alm i Østerrike.

En klynge trær reddet passasjerene fra katastrofen. Ulykkesbussen ble hengende i trærne og unngikk dermed et brutalt møte med den 50 meter dype avgrunnen.

Sov

Helga Hægeland slapp uskadd fra ulykken, men åtte passasjerer ble i går lagt inn på sykehus, blant dem Helgas søster.

- Hun er ved fysisk og psykisk godt mot, og er blitt operert, sier saksbehandlervakt Bavre de Saint-Clair i Utenriksdepartementet.

Kvinnen reiste sammen med familien sin og skal ha fått et 15 centimeter langt kutt i ryggen. Trolig blir hun liggende på sykehus i fire dager før hun blir fraktet hjem til Norge i fly.

Helga Hægeland husker med gru de dramatiske sekundene.

- Jeg våknet av en pipelyd og skjønte straks at noe var galt. Sekunder seinere smalt vi inn i fjellveggen på venstre side før vi ble kastet over kanten på høyre side av veien.

Ingen panikk

Hægeland og de andre passasjerene lå og sov i busskøyene da ulykken skjedde på riksvei 305 ved Schneizlreuth på tysk side av grensa til Østerrike.

Ifølge det danske reiseselskapet Højmark Rejser var det 13 norske, 24 danske og 8 svenske passasjerer i reisefølget - i alderen 6 til 56 år.

- Alle seter og køyer løsnet og lå hulter til bulter i bussen. Likevel var det ingen panikk, faktisk var det nesten helt stille, forteller Hægeland til Dagbladet.

I går ble hun og de andre norske passasjerene innlosjert på Hotel Helvetia i Saalbach.

Polititalsmann og førsteinspektør Johan Bohnert i Traunstein sier til Dagbladet at de fire passasjerene som er hardest skadd, er fordelt på fire sykehus i Bad Reichenhall, Traunstein, Freilassing og Berchtesgaden.

- Tre av de skadde satt fast i bussvraket etter ulykken og måtte befris ved hjelp av en hydrauliske kran, forteller han.

Ifølge logistikksjef Rene Knudsen i Højmark Rejser dreier det seg om bruddskader i rygg og bekken og hjernerystelser.

Lå i veien

Helga Hægeland forteller at en av de kvinnelige passasjerene ble kastet ut av bussen da den traff fjellveggen.

- Hun må ha ramlet ut da frontruta ble ødelagt. Hun ble liggende i veien og se bussen fare forbi henne og utfor skrenten. For oss andre var det trærne i skrenten som reddet oss.

Førsteinspektør Bohnert er enig:

- Hadde de ikke stoppet i trærne, ville de fleste blitt drept. Det er et under at ulykken ikke fikk en tragisk utgang.

Såpeglatt

Det var snøvær og svært glatt da ulykken skjedde, på en rett strekning.

- Det er utelukket at ulykken skjedde fordi sjåføren var påvirket av alkohol. Blodprøven som ble foretatt, var negativ. Farten var heller ikke stor da ulykken skjedde, sier førsteinspektør Johan Bohnert.

- Om ulykken kan skyldes at sjåføren som satt ved rattet var trøtt, eller om årsaken rett og slett var det såpeglatte føret, vet vi ikke. Etterforskningen pågår, og tekniske undersøkelser av bussen pågår, sier Bohnert.

To sjåfører byttet på å kjøre. Reisen startet fra København fredag ettermiddag klokka 16. Sjåføren som hvilte er blant de skadde.

<B>VRAK: Her er ulykkesbussen heist ned med på bakken med kran. Brannmenn tar hånd om vraket.
HELDIGE: Helga Hægeland (foran til venstre) omgitt av andre nordmenn som var i ulykkesbussen. Bak fra venstre Jonas Magnussen, Tobias Magnussen og Arthur Kristiansen. Foran Jan Magnussen.