Styrtregn, torden og fare for jordskred

Sør-Norge er skyteskive for møkkavær de neste dagene.

LYN OG TORDEN: Uka innledes med ustabilt vær i Sør-Norge, med fare for kraftige byger, tordenvær og jordskred. Nord-Norge slipper for det meste unna med fine forhold. 

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
LYN OG TORDEN: Uka innledes med ustabilt vær i Sør-Norge, med fare for kraftige byger, tordenvær og jordskred. Nord-Norge slipper for det meste unna med fine forhold. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lokalt kraftige regnbyger i Sør-Norge har ført til jordskredvarsel følgende steder i dag: Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland, Hedmark og Akershus, melder Meteorologisk institutt og Norges vassdrags- og energidirektorat.

Les mer om rasfaren der du bor, og hvordan du kan sikre deg mot skader, på nettstedet varsom.no. Du kan også sjekke den detaljerte værmeldingen på Dagbladets værsider.

Det er også utstedt et OBS-varsel om kraftige byger i Vest- og Sør-Norge. Utsatte steder kan i løpet av mandagen få hele 40 millimeter nedbør, forteller statsmeteorolog Inger-Lise Aasen Askautrud ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Landet sør for Trondheimsfjorden kan få kraftige byger med torden, spesielt i innlandet. Foreløpig har det ikke vært noen tordenaktivitet, men ettermiddagen har nettopp startet. Det kan bli mer fart etterhvert, sier Aasen Askautrud.

Bygeblink Nøyaktig hvor bygene slår til er umulig å si på forhånd. 

- Det er vanskelig å si om det kommer mye eller ikke. Lokalt kan det være snakk om mellom 20 og 40 millimeter. Enkelte plasser vil ikke få noe, mens andre steder kan få mye, sier statsmeteorologen.

BLINK: Det er varslet byger og potensielt tordenvær over hele Sør-Norge. Enkelte steder kan det komme hele 40 millimeter nedbør. Dette er prognosen for klokka 15 i dag. Skjermdump: Meteorologisk institutt / Yr.no
BLINK: Det er varslet byger og potensielt tordenvær over hele Sør-Norge. Enkelte steder kan det komme hele 40 millimeter nedbør. Dette er prognosen for klokka 15 i dag. Skjermdump: Meteorologisk institutt / Yr.no Vis mer

Et lavtrykk som ligger og snurrer i sør har skylda for den ustabile værsituasjonen, som sakte, men sikkert kryper nordover. Mens Nord-Norge generelt får fint vær til i morgen, rusker det etter all sannsynlighet til i Nordland.

- Etterhvert kan det bli noen byger og kanskje torden i indre områder av Nordland. Ellers så er det mye pent nord for Trondheim, sier statsmeteorologen.

Dårlig i morgen De usikre forholdene i sør varer etter all sannsynlighet til i morgen, men til tross for potensielt store nedbørsmengder, slipper vi forhåpentligvis større flommer som den på Lillehammer i forrige uke.

- Det er generelt ganske tørt i marka og bakken tåler en del. Men om det blir mye regn på kort tid, kan det bli et problem. Modellene ser bedre ut nå enn under Lillehammer-flommen, men om det kommer kraftige byger kan vi ikke love noe, sier meteorologen. 

Gjør dette før uværet kommer:


  • • Har du kumlokk i hagen, eller i veien ved huset; sørg for å rydde rennesteiner og liknende slik at vannet får rent bort.

  • • Vær oppmerksom på dreneringsmønstre/-veier i skråninger i nærheten av huset ditt, og pass spesielt på steder der bekker løper sammen og gir økt vannføring over skråninger dekket av løsmasser. Sørg for at alle vannveier er åpne og ikke fylt med sedimenter, løv, kvist, søppel eller is.

  • • Beboere langs bekkeløp må sørge for å holde breddene rene for kvist og søppel. Man kan med enkle tiltak forhindre en del farlige situasjoner. Vær spesielt oppmerksom dersom det observeres tegn på massebevegelsen som små utglidninger eller gradvis hellende trær i skrenter i nærheten av huset ditt.
Les flere råd og forholdsregler i tilfelle jordskred og ekstremvær på varsom.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer