Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Styrtregn vil ta liv i Oslo-regionen

I løpet av de neste 50 årene vil det komme et styrtregn i en av byene rundt Oslofjorden som tar seks liv, ifølge DSB.

MYE REGN: Nedbør vil skape store problemer i Oslo-regionen de neste 50 åra, ifølge en ny rapport. Her fra Asker etter uværet på Østlandet i august. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix
MYE REGN: Nedbør vil skape store problemer i Oslo-regionen de neste 50 åra, ifølge en ny rapport. Her fra Asker etter uværet på Østlandet i august. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

110 millimeter nedbør på to timer vil resulterer i flom, oversvømmelser, skred, strømbrudd og store trafikkproblemer, ifølge krisescenarioet «Regnflom i by» som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har levert til Justis- og beredskapsdepartementet.

Ifølge rapporten er det tilnærmet 100 prosent sannsynlig at dette vil skje i en av byene rundt Oslofjorden i løpet av de neste 50 årene. Selve scenarioet er lagt til Drammen, der det er rundt 50 prosent sannsynlig at en slik regnflom kommer.

De antar at skred, lynnedslag og trafikkulykker vil ta seks liv og skade 55 mennesker. Det vil koste over 500 millioner kroner å reparere skadde bygninger, veier og annen infrastruktur.

Ifølge direktoratet vil beredskapen uansett ikke være tilstrekkelig til å forhindre menneskelige og materielle skader ved en så stor hendelse.

Fra 1900 fram til i dag har nedbøren økt over hele landet, og den kraftigste økningen har vært etter 1980. De mest kraftfulle bygene har økt både i intensitet og hyppighet, ifølge rapporten.

Rekorden i styrtregnet på Østlandet i sommer var 55 millimeter på to timer på Bygdøy. Ved et styrtregn i København i 2011 ble det registrert 135,4 millimeter nedbør i løpet av 2,5 timer.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!