Styrtrik på å holde kjeft

Aksjemegler Arne Fredly (36) kjøper luksusbiler og millionvillaer over hele Europa, og skyr pressen som pesten. Vidundergutten fra Molde har bygd seg opp en formue på nærmere 300 millioner kroner. Nå tar han med seg alt og reiser til utlandet. Årsak: Lovverket i Norge er for gammeldags.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Arne Fredly begynte i meglerhuset Alfred Berg fikk han et godt råd fra en kollega. Den nyutdannede siviløkonomen hadde et mål for øyet: Å bli blant de beste.

- Hold kjeft og bli rik, sa kollegaen til den unge aksjemegleren.

Siden den gang har munnen stort sett vært lukket. Etter det har også pengene rent inn. Til sammen er ordførersønnen fra Molde god for rundt 300 millioner kroner.

Ikke som Røkke

En av få likheter mellom Arne Fredly og Kjell Inge Røkke er at de begge har sans for luksus og kommer fra samme by. Eller har de to helt forskjellig profil, i hvert fall utad. I dag sitter Fredly med en 20 millionersvilla i spanske Marbella. På Snarøya er han i ferd med å sette opp det dyreste eiendommen noen sinne. Hos Ferrariforhandleren ligger det inne en bestilling på en ny Ferrari 360 Spider. I fjor kjøpte han fire Porscher som han solgte videre med gevinst. Ifølge venner er også eiendommene investeringer.

- Han vil tjene penger på alt, sier en meglervenn av Fredly til Dagbladet.

Nettopp derfor er ikke Norge stort nok for Arne Fredly. I tillegg er han ikke fornøyd med lovverket. Fredly mener at det er fullt mulig å kombinere etikk og forretninger selv om en løser opp på lovverket. Derfor har han opprettet et hedgefond i utlandet der har skal be med rike investorvenner på korte og langsiktige investeringer på alt mellom himmel og jord.

Ville kuppe rutelag

Som student ved Handelshøgskolen i Bergen markerte Fredly at han ønsket å bli noe annet en enn vanlig siviløkonom. Mens de andre studentene satt bøyd på lesesalen, spekulerte Fredly og hans nærmeste gjeng i aksjer. Slik kom de i 1988 over Bergen Nordhordalandske Ruteblag BNR, som de mente var kraftig underpriset. I fred og ro kjøpte de seg opp i selskapet. Problemet var bare at de nye «eierne» hadde et sterkt kapitalbehov. Uten spesiell erfaring måtte de selvsagt ta til takke med de som faktisk var villig til å skyte inn penger i selskapet.

- Det kom for mange useriøse investorer inn og jeg valgte derfor å trekke meg ut fra prosjektet, sier Fredly i dag og presiserer at han faktisk var økonomisk ute av selskapet før generalforsamlingen.

Rundt om i fylket satt det imidlertid en mengde småaksjonærer som ikke uten videre ville godta at jappete studenter stakk av med selskapet deres. Det blåste hardt i Bergen vinteren og våren 1989. Generalforsamlingen ble avholdt med flere tusen aksjonærer i Grieghallen. I etterkant var ryktet til Norges Handelshøgskole betydelig svekket i Bergen.

Tvinges utenlands

Siden har Fredly etter beste evne prøvd å holde seg borte fra offentligheten og medienes søkelys. Etter fire år hos meglerhuset Alfred Berg, byttet han i 1993 jaktmarkeder og ble en av Jan Petter Colliers undersåtter i Sundal Collier. Her gjorde moldenseren stor suksess, og ble en av partnerne. På slutten av 90-tallet toppet Fredly inntektstoppen blant meglerene med en årsinntekt på mellom 30 og 40 millioner kroner. I desember brøt han med Collier for å begynne for seg selv. Han er imidlertid fortsatt partner i selskapet. Et selskap der noe av det viktigste er å begrense informasjonen utad. Man snakker ikke om sine kolleger i Sundal Collier.

- Av prinsipp uttaler vi oss ikke om tidligere ansatte, sier daglig leder Per Ove Breivang til Dagbladet.

Ifølge Fredly selv ligger det ingen dramatikk i at han forlater meglerhuset.

- Jeg har lenge hatt et ønske om å begynne for meg selv. Det har på mange måter vært drømmen. Nå har jeg bygd opp en kapitalbase som gjør det mulig, sier Fredly til Dagbladet.

Årsaken til at han da krysser landegrensene og bosetter seg i utlandet er også økonomisk.

- Det norske lovverket henger etter. Verdipapirloven gjør det vanskelig å organisere et hedgefond i Norge. Det er beklagelig at det er slik, men jeg tror at lovverket er en av årsakene til at flere unge investorer flytter ut, sier Fredly.

Arne Fredly (36)

  • Ordførersønn fra Molde. Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen. En av seks studenter som prøvde å kuppe Bergen Nordhordland Rutelag (BNR).
  • Startet meklerkarrieren i Alfred Berg, før han midt på 1990-tallet gikk til Jan Petter Colliers meklerhus, Sundal Collier.
  • Var lenge Norges best betalte mekler med årslønner opp mot 42 millioner kroner. Eier en bygård i Oslo, bygger kjempevilla på Snarøya og har en millionvilla i Spania.
  • Flytter nå utenlands for å starte eget hedgefond med utenlandske investorer, en type investeringsfond som ikke er lovlig i Norge.

<B>ANONYM:</B> Det finnes bare tre bilder tilgjengelig av Arne Fredly. Supermekleren har i alle år holdt en lav medieprofil.