Styrtrik på arbeidsformidling

Med penger fra pappa startet Erik Bakkejord (28) i 1994 jobbformidlingsfirmaet Jobshop. I dag kan han smile fornøyd. Om kort tid går selskapet, som har fått navnet Stepstone, på børsen i London og Oslo. Antatt verdi: fem milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stepstone er, med 350 ansatte, 100 millioner i årlig omsetning og 60000 jobber i databasen, på god vei til å bli markedsledere på jobbformidling via Internett i Europa.

Pila peker riktig vei for konsernsjef Giles Clarke og visestyreformann Erik Bakkejord i Stepstone.

- Jeg vil overhodet ikke kommentere slike tall, sier konsernsjef Clarke.

Selger et produkt

Han mener Oslo-børsen har vært mer villig til å trykke teknologiselskaper til sitt bryst enn børsene i andre land. Børsen i Oslo har skapt både Fast og Opticom, selskaper med papirverdi på tosifrete milliardbeløp.

- Jeg kjenner ikke disse selskapene og aner ikke hva de egentlig er verdt. Men i motsetning til dem har vi et produkt vi selger og en omsetning å vise til. Vi er ikke noe Internett-selskap som sådan, vi driver med karriereformidling. Det er riktig at hovedkanalen nå er Internett, men vi vil vurdere andre kanaler også etter hvert som de måtte komme, sier Erik Bakkejord.

Pappas penger

Bakkejord startet selskapet under navnet Jobshop i 1994, da bare de færreste nordmenn hadde hørt om Internett.

For å nå ut til folket måtte han i begynnelsen utgi stillingsannonsene sine på glanset papir. Pengene fikk han av far, Edvard Bakkejord, som gjorde det godt i selskapet Forenede Økonomer.

Nå står gutten solid på egne bein - med virksomheter i Norge, Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland, Belgia og Italia. Dersom han får det som han vil, kommer de øvrige EU-landene med etter hvert.

- Vi regner oss som markedsledende i Europa. Og den stillingen vil vi forsterke, sier konsernsjef Clarke, som styrer Stepstone fra sitt gods 20 mil fra London.

- Jeg driver et virtuelt kontor mens kona driver gården, sier han.

Forbudt

Verken han eller Bakkejord vil snakke om konkurrenter. Men det har de - til gagns. Jobbnett, Nettjobb, Jobline, Topjobs og FutureStep er blant de mange som har gjort sin inntreden på jobbsøker-arenaen i det siste.

Og så har vi statens gode, gamle arbeidsformidling, som rent juridisk sett fremdeles har monopol på slikt.

- Dersom man skal tolke loven bokstavelig, er også Aftenpostens stillingsannonser forbudt. Men loven har ikke vært håndhevet i noen særlig grad, sier Bakkejord.

Han kan trolig fortsette å telle penger mens han sover trygt. Det offentlige er blant hans største kunder.