Styrtrik råtass og myk ektemann

John Fredriksen (61) drikker ikke lenger som en bryggesjauer og har sluttet å brøle som en ape til sine underordnede. -  Han er en snill mann, sier Øystein Stray Spetalen og andre som omgås ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatterne av boka «Storeulv», Odd Harald Hauge og Gunnar Stavrum, er enige. «Fredde» har forandret seg, rett og slett fordi han er blitt eldre og opplevd dramatiske perioder både i forretnings- og privatlivet.

-  «Storeulv» går bak myten John Fredriksen, gambleren som aldri får nok, som aldri tilgir og som ikke ønsker at du skal lese denne boka, skriver forfatterne.

-  Vi er blitt truet med politianmeldelse for datatyveri fra ledelsen i Frontline, sier Hauge. Sammen med Stavrum ga han ut en uautorisert biografi om Fredriksen i 1991. Nå har de tatt for seg perioden fram til i dag da Fredriksen regnes som verdens største skipsreder og Norges desidert rikeste mann, god for 40 milliarder.

E-poster

Påstanden om datatyveri henger sammen med at Stavrum og Hauge har fått kloa i en rekke e-poster til Tor Olav Trøim, som de siste 10 åra har vært Fredriksens desidert viktigste mann. Trøim administrerer fem børsnoterte selskaper og har et tempo og en kapasitet som imponerer alle. Som det heter i boka: «Aldersforskjellen er nitten år, og psykologer ville sagt at Trøim representerer den sønnen Fredriksen aldri fikk».

-  Jeg har ikke prioritert familieliv, sier den skilte Trøim, som var gift med Merete Haugli, inntil nylig sjef for finansseksjonen i Oslo-politiet.

Trøim har tatt utflytting til Kypros for å slippe skatt av en formue som ifølge forfatterne nærmer seg en milliard. I en e-post skriver en av hans forretningsforbindelser i januar i år:

«Har ordnet dame til deg i NY - praktfull - former Ford modell - skilt - sa du hadde ca. US 250 mill. og var litt over {lsquo}medium bright\'».

Tett på Fredriksen

-  Jeg tror faktisk Trøim vil være mer kritisk til denne boka enn det Fredriksen selv er. Han har selv gitt uttrykk for at han ikke ønsker noe glansbilde, sier Hauge.

-  Har dere selv snakket med ham?-  Nei, han har ikke villet bidra, selv om vi har prøvd og han har vært på vippen.

Et annet viktig kildegrunnlag er en slags dagbok fra Svein Haga, som jobbet tett med Fredriksen tidlig på 90-tallet. Forfatterne går grundig til verks for å forklare at Fredriksen tok en risiko som ingen andre da han fraktet olje i bytte mot våpen i krigen mellom Iran og Irak. Fredriksen hadde i mange år opparbeidet seg kunnskap og kontakter i den arabiske verden. Ifølge boka har han derimot aldri satt sine bein i Israel.

Arrestasjonen

Men perioden som en av ayatolla Khomeines viktigste støttespillere, tok brått slutt da Fredriksen drev det for langt og fikk flere av sine båter bombet. Flere mennesker mistet livet og søkelyset på rederen som krigsprofitør endte med politietterforskning. Skatteunndragelser og juks med oljelast var to av pilarene da norsk politi gikk til historiens største økonomiske razzia. Mens hans nærmeste medarbeidere ble arrestert, gjemte Fredriksen seg i en leilighet noen hundre meter unna hovedkontoret til Marine Management. 113 dager satt Fredriksen i varetekt. Saken endte med en fiasko for politiet. Fredriksen måtte godta en bot på to millioner for å ha satt mannskapenes liv i fare ved å bruke olje fra lasten som drivstoff. Til gjengjeld ble tiltalen om grovt tyveri og forsikringssvindel droppet og sakene mot 47 andre tiltalte henlagt.

Mens de andre feiret, dro Fredriksen til fjells for å samle krefter. Han var på felgen psykisk, fryktelig bitter og forbanna på norsk påtalemyndighet.

Kreftsykdom

Mer enn noe annet har kona Ingers kreftsykdom forandret Fredriksen som person. Han har gitt titall millioner til Rikshospitalet.

-  Jeg legger meg ikke ned og gråter, det hjelper lite. Jeg har lært meg å leve med sykdommen, sa hun i et intervju med VG.

-  Jeg har blitt roligere, mer avslappet, tar ikke ting så tungt lenger. Det har vært så mye motgang, så utrolig slitsomt, sa John Fredriksen. I boka kommer det fram at Inger er «sjef» for den norske eiendomsporteføljen til en verdi av minst 100 millioner. Det gjelder palasset på Bygdøy, landstedet på Nøtterøy som karakteriseres som Tønsberg-skjærgårdens vakreste, samt flere leiligheter i Oslo og på Geilo. Hun har også særeie i familiens kunstsamling av malerier etter hennes onkel Nicolai Astrup og Tiedemann og Gude med flere.

Døtrene Katrine og Cecilie hospiterer nå i Singapore for å lære verftsindustrien, og har trolig bestemt seg for å jobbe i noen av farens selskaper. Familien bor i «The Old Rectory» i London, som Fredriksen fikk kjøpt for litt over en halv milliard kroner. Den gamle prestegården i Chelsea blir av meklere karakterisert som Londons flotteste bolig.

Planla flytting

En periode skal familien Fredriksen ha planlagt flytting hjem til Norge, men ettersom dagens utbytteskatt i Norge er på 28 prosent, ville dette blitt en dyr affære for Fredriksen-familien.

Fredriksen liker å overraske. Etter å ha levd et helt liv uten kontakt med massemedier, dukket han tidlig i høst opp på Paretos seminar, smilende og munter uttalte han seg om alt fra formue til Vålerenga.

Bitte lille julaften i fjor stoppet en limousin utenfor puben Bohemen i Oslo, Vålerenga supporternes stampub. Midt i en quiz kom Fredriksen og Trøim for å ta seg en halvliter. Da han skulle gå, ropte en vittig sjel at det var hans runde, hvorpå rederen la to tusenlapper på bordet før han hilste farvel.

Verken John Fredriksen eller Tor Olav Trøim svarte på Dagbladets henvendelser i går.

VIKTIGSTE MANN: Tor Olav Trøim har vært Fredriksens viktigste mann det siste tiåret.
VIKTIGSTE KVINNE: John Fredriksens kone Inger fikk kreft. Sykdommen forandret Fredriksen som person.