Styrtrike på sprit

Spritligaen var så godt organisert at det tok to år før Tollvesenet og politiet oppdaget dem. Da flere aktører satt i varetekt raknet det. De kom med innrømmelser og tystet på hverandre. Åtte mann er nå tiltalt i norgeshistoriens største spritsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mistenksomhet fra Tollvesenets gjorde at 15000 liter ble funnet i en container som skulle til Ålesund i september 1998. Da hadde ligaen alt innført nær 500000 liter sprit.

Enorm fortjeneste


Planene om spritsmuglingen oppsto årsskiftet 1996/97 mellom personer bosatt i Tyskland og på Øst- og Vestlandet.

Utsikter til enorm fortjeneste var drivkraften. For hver vellykket tur fikk hovedmennene i ligaen 450000 kroner hver i utbytte.

Det foreligger tilståelser i saken om at enkeltpersoner i ligaen har tjent fra sju til ni millioner kroner på smuglingen. Mye av pengene har gått inn i forretningsvirksomhet de drev.

Utro tjener


Medlemmene av spritligaen fordelte ansvaret seg mellom. En norsk forretningsmann i Tyskland var en av idémakerne. Han skal også ha involvert sin sønn i smuglingen. Begge blir nå etterforsket i en ny spritsak i Follo.

Han allierte seg med flere personer i Norge, blant annet en utro tjener i et bergensrederi, som hadde ansvaret for å få spriten fraktet sjøveien til Norge.

Lurt i to år


En oslomann fikk ansvaret for transporten med semitrailer fra Ålvik til Oslo-området. En annen skulle fordele penger mellom de involverte.

Et sunnmørsfirma ble brukt som mottaker av spriten. Den første lasten på 14400 liter i 200-liters fat gikk til Ålvik i Hardanger. Seinere ble mengden doblet, slik at det ble innført 24000 liter ved hver tur.

Lastene på 24000 liter ble skipet fra Rotterdam i containere med båt til Ålvik. Bjølvefossen ASA, som var mottakerhavn, ble lurt trill rundt av smuglerbanden i nesten to år.

20 spritcontainere ble smuglet inn fra 1996 til 1998. Stort sett kom det en container i måneden til Ålvik i Hardanger.

svein.ove.soreide@dagbladet.no