MILLIARDVERDIER: I Flisvos Marina i Aten er en 50 fots yacht til noen titalls millioner ingenting å skryte av. Her ligger langt mer eksklusive farkoster og store båtmannskap og venter på milliardæreierens neste innfall. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
MILLIARDVERDIER: I Flisvos Marina i Aten er en 50 fots yacht til noen titalls millioner ingenting å skryte av. Her ligger langt mer eksklusive farkoster og store båtmannskap og venter på milliardæreierens neste innfall. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Styrtrike utlendinger rømmer Hellas

- Her sitter vi igjen uten inntekter, sier Kelly Kochilas (30). Hun håndterer de rikeste superyacht-turistene i Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ATEN (Dagbladet): Dagbladet møtes ikke med åpne armer i den inngjerdede megayacht-marinaen Flisvos i Aten. Blant skulende sikkerhetsvakter og fritidskledde mangemillionærer er det ikke mange som vil ha oppmerksomhet rundt hvem som eier de enorme verdiene under alle bekvemmelighetsflaggene, hvordan de ble anskaffet, eller hvor mye skattemyndighetene vet.

Her ligger så enorme drivstoffsluk at mange av eierne sparer millionbeløp i avgifter ved å svippe en tur til Tyrkia for å fylle tankene der. Når sola står for høyt til å nyte dekkstolene, svetter heltidsansatte mannskap med blankpolering og motorvedlikehold.

BEKYMRET: Kelly Kochilas i et gresk superyacht-selskap smiler tappert til tross for kanselleringer fra søkkrike turister.
BEKYMRET: Kelly Kochilas i et gresk superyacht-selskap smiler tappert til tross for kanselleringer fra søkkrike turister. Vis mer

Men da det greske eurodramaet tilspisset seg på søndag, ble selv toppsjiktet av de styrtrike marinagjestene bekymret.

- Berører mange familier

For disse utlendingene forbinder krise i Hellas med svartkledde anarkister, molotovcocktailer og uhåndterlig tunge bager med eurosedler.

- Det begynte med en gang på mandag. Fem ulike klienter har så langt kansellert hele turen, de andre ringer og er bekymret. De er redde for at det blir opptøyer, eller er skeptiske til å ta med seg så mye kontanter som de trenger til oppholdet, sier Kelly Kochilas (30) til Dagbladet.

Hun jobber i et selskap i Flisvos Marina som håndterer selve anløpet og marinatjenestene. 30-åringen priser seg lykkelig over at hun og kollegene fikk utbetalt forrige lønning rett før krisen eskalerte i helga, men aner ikke når eller i hvilken form neste månedslønn vil komme.

- De rike drar bare et annet sted på ferie - hvor som helst i verden - og bruker pengene sine utenfor Hellas. Det er ikke noe problem for dem. Men når deres betaling forsvinner, berører det mange familier. Vårt selskap har rundt 100 ansatte. Vi har også underleverandører som mister ordrene sine, sier Kochilas.

KUNDENE UTEBLIR: Ekspeditør Maria Pavlidou (28) har rolige dager. -  De få som kjøper noe vil bare betale med kort, sier hun.
KUNDENE UTEBLIR: Ekspeditør Maria Pavlidou (28) har rolige dager. - De få som kjøper noe vil bare betale med kort, sier hun. Vis mer

Hun sukker oppgitt da Dagbladet refererer til de euro-kritiske demonstrantenes massemønstring i den greske hovedstaden i går kveld.

- Det er vi, arbeidsfolkene, som er taperne oppi alt dette. Folk som har jobb har ikke tid til opptøyer eller demonstrasjonstog, sier Kochilas, som i likhet med kollegene skal stemme ja til EU-kreditorenes krav under folkeavstemningen om fire dager.

Sjefen for et annet superyacht-selskap i marinaen rister på hodet da Dagbladet spør om et intervju.

- Dette er ikke en god dag å spørre meg på. No money no honey, sier han, men bekrefter at avbestillingene strømmer på.

«Dette er ikke en god dag å spørre meg på. No money no honey» Sjefen for superyacht-selskap

Med unntak av dagligvarebutikker og bensinstasjoner - der det mandag var tilløp til hamstring - merker nesten alle næringssektorer i Hellas nå markedets frykt fra time til time. Både industri- og handelssektoren advarer også om at om bankene holder stengt lengre enn ti dager, vil lagre med importerte varer og råvarer gå tomme. Det vil i så fall føre til de første alvorlige problemer i produksjon og butikkhyller.

Atens Beverly Hills

I bydelen Glyfada - kalt Atens svar på Beverly Hills - var det i ettermiddag svært få shoppingposer å se i hendene på de få forbipasserende ved både kjede- og designbutikkene.

- Det har gått bratt nedover siden helga. De få som kjøper noe vil bare betale med kort. Men de fleste bare kikker og venter til seinere på grunn av den usikre situasjonen. Det gjelder også turistene, sier ekspeditøren Maria Pavlidou (28) i en frittstående skobutikk.

Hun påpeker at utlendingene er de minst taktfulle.

- Turistene spør meg om «kriserabatt», men det er jo vår krise - ikke deres!, sier 28-åringen.

Hun mener at hun selv er så ung og allsidig at hun raskt vil få ny jobb om hennes nåværende arbeidsplass kneler, men legger ikke skjul på at framtida er høyst usikker. På søndag vil hun være blant de mange unge som stemmer nei til EU-kreditorenes krav.

- Det har vært ille i Hellas lenge. Det er nødt til å komme en endring. Vi grekere er sterke, vi kan klare det om vi står sammen. På en måte tror jeg «ja» og «nei» i folkeavstemningen er litt det samme, men det blir vanskeligere framover med et ja, sier Pavlidou til Dagbladet.

DEMONSTRASJON: I går kveld var det EU-tilhengere, motstandere av søndagens folkeavstemning, som demonstrerte i Atens gater.
DEMONSTRASJON: I går kveld var det EU-tilhengere, motstandere av søndagens folkeavstemning, som demonstrerte i Atens gater. Vis mer

Hos Apple-forhandleren Document like ved er det bare de ansatte som tråkker rastløst rundt hyllene med Iphone-er og Mac-er.

- Nesten alle bare venter og ser i stedet for å kjøpe. Se utenfor her - handlegata er nesten tom, sier ekspeditør Krystallia Papadiotou til Dagbladet.

Hun har imidlertid også opplevd at enkelte velstående kunder har kjøpt dyre produkter tidligere enn de hadde tenkt fordi de frykter varene blir vanskeligere tilgjengelige om situasjonen forverres ytterligere i landet.

- Folkeavstemningen på søndag er bare en måte for regjeringen å fraskrive seg ansvaret på. Dette er ikke et ja/nei-spørsmål folket har noen forutsetninger for å svare på - vi kjenner ikke enkelthetene i forslagene. Dette burde avklares på et høyere nivå, blant velinformerte ledere, mener Papadiotou, som selv vil stemme ja.