FIKK SEXTILBUD:  Medlemmene i sentralstyret i Sosialistisk Ungdom fikk en rekke tilbud om sex da de aksjonerte i Oslos horestrøk. Foto: Espen Røst
FIKK SEXTILBUD: Medlemmene i sentralstyret i Sosialistisk Ungdom fikk en rekke tilbud om sex da de aksjonerte i Oslos horestrøk. Foto: Espen RøstVis mer

- SU er naive. Slik er det bare småjenter som tenker

- Sexmarkedet kan ikke skrus av som en bryter, sier leder i de prostituertes interesseorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Onsdag kveld aksjonerte jentene i Sosialistisk Ungdom (SU) i Oslos prostitusjonsstrøk for å sjekke om horekundene forstatt sirkulerte. Konklusjonen var klar. På ti minutter stoppet tre biler med menn.

- Det vi har gjort i kveld er å vise at mange ikke har respekt for loven. At kundene stopper for helt vanlige SU-jenter, sier noe om markedet, uttalte SU leder Mali Steiro Tronsmoen (25) i søndagens Dagbladet.

Naivt, mener leder i de prostituertes interesseorganisasjon (Pion) Janni Wintherbauer.

- SU er så naive at det går ikke an. Trodde de virkelig det bare var å skru av en bryter, så ville sexhanselsmarkedet bli borte? Slik er det bare små jentunger som tenker. Markedet vil aldri forsvinne. Se bare på Sverige. Der har de hatt forbud mot sexkjøp i ti år, men likevel er det full trafikk, sier Wintherbauer.

Ble rasende

Hun forteller at mange av de prostituerte ble rasende av SU-jentenens opptreden i Dagbladet på søndag.

- SU-jentene skryter av at de har vært en pådriver i kampen mot prostitusjon, og at sexkjøpsforbudet er deres viktigste seier. De later som det er kundene de snakker om, men det er jentene de står og tråkker på, mener hun.

- Når sexkjøploven ble vedtatt ble det lovet det ene og det andre tiltaket som skulle hjelpe de prostituerte. Men hva har skjedd? Jentene går for lut og kaldt vann. Politiet kan gjøre hva de vi. Ta «Aksjon husløs» som de holder på med nå. Politiet oppfører seg som sladrekjerringer. Hvis en prostituert har tatt inn på et hotell, så ringer de hotellet og forteller at det bor en prostituert der. Så blir de truet med halliktiltale hvis de ikke kaster dem ut. De setter folk på gata, det er det de gjør, sier hun.

Mindre beskyttet
Wintherbauer mener loven som angivelig ble opprettet for «jentenes beste» tvert i mot gjør det vanskeligere for de prostituerte.

- Det er de mest utsatte  jentene óg de mest utsatte kundegruppene som fortsatt er på gata. Nå er de enda mindre beskyttet enn de var før loven kom. Det sier seg selv. Hvis en jente blir dårlig behandlet så vil hun ikke melde dette til politiet. Da lokker hun til seg politiet som vil henge etter henne hele tiden. Hun ødelegger levebrødet sitt. Det samme gjelder kundene. Det finnes også noen piratjenter, men kundene kan ikke anmelde dem hvis han blir truet eller ranet. Han har jo allerede gjort noe ulovlig. Denne loven har fått mange negative konsekvenser, mener Wintherbauer.

- Hvis de er så opptatt av de prostituerte så bør de være opptatt av at hjelpetiltakene som ble lovet kommer på plass, og slutte å gå gatelangs å late som de er horer, sier hun.

- Vi var naive
-
Vi var kanskje litt naive, innrømmer leder i SU Mali Steiro Tronsmoen.

ETTERLYSER TILTAK:  Hva skjedde med alle hjelpetiltakene som ble lovet de prostituerte da sexkjøsforbudet ble innført?, lurer Janni Winterbauer på. Foto: Frank Karlsen
ETTERLYSER TILTAK: Hva skjedde med alle hjelpetiltakene som ble lovet de prostituerte da sexkjøsforbudet ble innført?, lurer Janni Winterbauer på. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- På bildene ser det ut som vi har stilt oss opp, men det var ikke slik det startet. Da den første bilen stoppet gikk Vilde Haug Amundsen bare to meter foran to andre SU-jenter, en av dem hadde til og med kamera. Vi trodde ikke kundene ønsket å bli tatt. Man skulle tro at de kikket seg litt rundt, men det virket ikke som de var engstelige i det hele tatt. Det ble vi overrasket over. Da skjønte vi at det var er marked der, og så stilte vi oss opp for å dokumentere det med bilder,  forteller Tronsmoen.

Hun framholder at det er kundene de ønsket å ramme med aksjonen.

- Vi ønsker at kundene skal se seg litt om. At de skal vite at det er noen som ser dem og at de kan bli tatt, sier SU-lederen.

Viktig med hjelp
Hun understreker at SU ikke har noe ønske om å moralisere over de prostituerte.

- Nå må flere tiltak på plass for at de kvinnene som ønsker seg ut av prostitusjonen skal få starte på nytt. Det haster å få på plass individuelle tiltak som er tilpasset den enkelte. Noen trenger trygghet på boligfronten, andre kompetanse og noen avrusning. Det er faktisk ikke alle som prostituerer seg frivillig. Noen er ofre for menneskehandel og tvang, sier Tronsmoen.

- Hvis dere ønsker å bedre situasjonen for de prostituerte, hvorfor har dere ikke fokusert på disse hjelpetiltakene?

- Det har vi gjort. Men nå ønsket vi å fokusere på kundene. En ting er at det er galt å bryte loven. En annen ting er at disse mennene tror det er greit å kjøpe seg en kvinnekropp når de ønsker det. Dette sier noe om et kvinnesyn som jeg og alle andre kvinner og jenter ikke er tjent med, mener hun.

- NAIVE:  Vi var kanskje litt naive, innrømmer SU-leder Mali Steiro Tronsmoen (25). Foto: Espen Røst
- NAIVE: Vi var kanskje litt naive, innrømmer SU-leder Mali Steiro Tronsmoen (25). Foto: Espen Røst Vis mer