SKUFFET: FpU-leder Atle Simonsen er skuffet over at han og SVs ungdomsparti ikke får støtte av staten til å drive en anti-OL-kampanje. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SKUFFET: FpU-leder Atle Simonsen er skuffet over at han og SVs ungdomsparti ikke får støtte av staten til å drive en anti-OL-kampanje. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

SU og FpU får nei til anti-OL-kampanje

Kulturdepartementet setter foten ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gikk med Fremskrittspartiets og SVs ungdomspartier som det gikk med Troms Idrettskrets: De får ikke penger av Kulturdepartementet for å drive en anti-OL-kampanje.

- Jeg er skuffet. Jeg hadde håpet at man skulle kunne få en mer balansert OL-debatt på like vilkår, sier FpU-leder Atle Simonsen til Dagbladet.

- På den ene siden har vi en drøss med idrettskjendiser, eget PR-byrå og Oslo kommune med en egen OL-etat som har brukt ufattelige 163 millioner kroner på å vurdere om vi skal søke. Vi har ikke engang søkt enda. Jeg synes man skal stanse dette pengesluket og sette en stopp for pengene som tappes fra sykehjemsplasser, barneidrett, skoler og andre langt viktigere ting enn OL, sier han og fortsetter: 

- På den andre siden står SU og FpU med våre to små organisasjoner, i tillegg til Fro som eneste parti som har sagt klart nei. Vi har verken kjendiser, PR-byrå eller offentlige etater som jobber mot OL. Likevel på tross av alt dette så er det et klart flertall i Norge og til og med i Oslo mot OL, det sier at motstanden er enorm. Jeg er sikker på at fornuften og folket seirer og at det ikke blir OL i Oslo 2022.

Sammen mot OL Det var i Dagbladet tidligere i sommer det umake paret i norsk politikk først annonserte at de gjør felles sak mot OL i Oslo. FpU og SU opplyste da at de ville søke Kulturdepartementet om 20 millioner kroner i støtte til å opprette en nei-organisasjon - ment som et motstykke til Oslo kommunes OL-etat OL2022

Både FpU og SU mener OL vil koste langt mer enn det vil smake.

- Det er utrolig mange velferdsgoder vi heller kunne brukt pengene på, enn en pampefest for den korrupte gjengen som holder på i IOC, sa daværende SU-leder Andreas Halse til Dagbladet tidligere i sommer.

- OL er et pengesluk av dimensjoner, mener Simonsen. 

Oslos OL-etat ble opprettet i 2012, har rundt 20 ansatte og ledes av Elin Grimsby. Bare i fjor kostet OL-etaten Oslo-borgerne i overkant av 86 millioner kroner, ifølge etatens årsberetning. 

«Det kan ikke være slik at en av sidene i debatten er gjennomsubsidiert, men den siden folk flest faktisk støtter ikke har en krone å bidra med. Vi ber derfor om at det settes av et oppstartsbeløp på 20 millioner NOK for etableringen av en kampanjeorganisasjon mot OL», het det i søknaden til Kulturdepartementet.

Nå er altså den søknaden avslått.

- Ikke statlige oppgave Kulturdepartementet viser til at ja-kampanjen drives av Norges idrettsforbund sammen med Oslo kommune som søkerby, uten medvirkning fra staten, og konkluder:

«Det vurderes ikke å være en statlig oppgave å direktefinansiere opplysningskampanjer verken for eller imot et evnt. OL/PL i Norge i 2022. På denne bakgrunn avslås søknaden om støtte.»

Les hele avslaget her.

- Å be oss søke Oslo kommune om penger, som de i praksis gjør, blir som at FrP skal søke Rødt om penger til en kampanje eller at Viking skal be Brann om penger til spillerkjøp, sier Simonsen