SU vil kjøpe tilbake Statoil

- Statoil gir faen i norske arbeidsplasser

VIL NASJONALISERE: Fra da «Den norske stats statsoljeselskap as Statoil» ble opprettet ved et enstemmig stortingsvedtak 14. juni 1972 til 2001 var staten eneste eier. Nå tar SU-leder Andreas Halse til orde for at staten bør kjøpe tilbake alle Statoil-aksjene i privat eie. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL NASJONALISERE: Fra da «Den norske stats statsoljeselskap as Statoil» ble opprettet ved et enstemmig stortingsvedtak 14. juni 1972 til 2001 var staten eneste eier. Nå tar SU-leder Andreas Halse til orde for at staten bør kjøpe tilbake alle Statoil-aksjene i privat eie. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Staten må kjøpe tilbake alle Statoil-aksjer på private hender og igjen bli selskapets eneste eier, mener Sosialistisk Ungdom (SU).

- Argumentene for privatisering av Statoil var at vi skulle ta norske verdier til verden. Det vi ser, er at vi heller får amerikanske verdier til Norge. Statoil bygger ting i utlandet og gir faen i norske arbeidsplasser. Statoil skal være et verktøy for Norge, ikke omvendt, sier SU-leder Andreas Halse til Dagbladet.     

Rødgrønn krangel Nasjonaliserings-utspillet er det siste i en pågående rødgrønn krangling om Statoils framtid. Statoils planer om flytte 1000 arbeidsplasser til lavkostland har nemlig falt Arbeiderpartiet og fagbevegelsen tungt for brystet.

Ap mener planene er et soleklart brudd på regjeringens eierskapspolitikk. Men mannen som har ansvaret for olje- og energipolitikk i regjeringen, mener utflaggingsplanen er i tråd med regjeringens ønsker:

- Hvis Statoil bruker penger unødvendig, er det du og jeg som må betale for det, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til Klassekampen i forrige uke.

Han får støtte av Sp-leder Liv Signe Navarsete. Ifølge Navarsete er det Ap's egen skyld at arbeidsplassene står i fare, fordi partiet i sin tid delprivatiserte selskapet, med støtte fra Høyre. At Ap-politikere nå hevder at staten har muligheten til å stoppe prosessen, kaller hun «et spill for galleriet». For nå er det er fint lite Borten Moe kan gjøre for å stanse planene, ifølge partilederen.

Delprivatiseringen av Statoil ble gjennomført i 2001, etter initiativ fra den første Stoltenberg-regjeringen. Senterpartiet og SV stemte imot.

- Jeg er uenig i at Statoil gjør dette, og hadde vi fått gjennomslag i 2001, ville diskusjonen vært en helt annen. Da ville det vært et politisk spørsmål. I dag er det ikke det. Jeg mener saken ble avgjort i 2001, sa Navarsete til Nationen i forrige uke.

Staten eier i dag 67 prosent av aksjene i Statoil gjennom Olje- og energidepartementet. I tillegg eier Folketrygdfondet omtrent 3 prosent.

SU vil nasjonalisere SU-lederen mener svaret på problemet gir seg selv:  

- Til dem som mener at delprivatiseringen står i veien for å hindre utflagging av så mange som 1000 kompetansearbeidsplasser, er det bare å si: Da må staten kjøpe seg opp i Statoil igjen, sånn at det igjen blir 100 prosent statlig eid, sier SU-lederen til Dagbladet.

Han er i utgangspunktet enig med dem som mener staten allerede som majoritetseier aktivt kan styre Statoil, men han mener likefullt at
det bare er naturlig at staten blir eneeier i selskapet «som forvalter ressurser verdt tusentalls milliarder kroner på vegne av fellesskapet».

- Statoil må styres etter andre kriterier enn bunnlinja på kvartalsrapportene, som miljøhensyn, sysselsetting. Det blir det naturligvis enklere å få til dersom staten igjen blir eneeier.

- Da vil vel tallet på bunnlinja på kvartalsrapportene bli lavere, noe som igjen vil gi mindre gevinst til fellesskapet?  

- Ja, på noen kvartalsrapporter blir sikkert resultatet lavere. Men på sikt tror jeg Norge tjener både penger og arbeidsplasser på en mer aktiv styring. At store prosjekter som byggingen av Snøhvit-anlegget i dag settes ut til utenlandske verft blir for dumt. Dessuten vil aktiv styring gi en langsiktig, bærekraftig forvaltning av oljeressursene våre, som vi er tjent med, sier Halse, og legger til:

- Vi er i hvert fall ikke tjent med kortsiktig profittjag for utenlandske investorer. Det er jo ikke sånn at penger spart for Statoil, er er penger spart for Norge. Dersom selskapet for lov til å flagge ut 1000 arbeidsplasser, er det jo en del skatteinntekter som faller bort, blant annet.