Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjonene fortsetter i Sudan

Sudan: - Saudi-Arabia, Egypt og Emiratene bestemmer

30 år etter at den forhatte militærlederen Omar al-Bashir kom til makta i Sudan, krever sudanerne frihet og demokrati. Men kampen blir neppe avgjort på gata i Sudan.

KREVER SIVILT STYRE: Tusenvis av sudanere gikk ut i gatene i hovedstaden og i andre byer i dag, i det som skulle bli til den varslede million-marsjen. Demonstrantene har fått nok av militærstyre, og vil ha sivil regjering og større frihet. Foto: Omer Erdem / Anadolu Agency / Scanpix
KREVER SIVILT STYRE: Tusenvis av sudanere gikk ut i gatene i hovedstaden og i andre byer i dag, i det som skulle bli til den varslede million-marsjen. Demonstrantene har fått nok av militærstyre, og vil ha sivil regjering og større frihet. Foto: Omer Erdem / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at Internett var nede, klarte den delen av innbyggerne i Sudan som er imot militærregimet i landet å organisere seg. Både i hovedstaden og en rekke byer gikk titusener av sudanere ut i gatene og krevde et sivilt styre i dag.

- Dagen i dag var veldig symbolsk viktig siden det er 30 år Omar al-Bashir kom til makta. Det var nettproblemer i landet, men folk i Khartoum sa til meg at de alle visste hvor og når demonstrasjonene skulle finne sted, sier Gunnar M. Sørbø, Sudan-ekspert og seniorforsker ved Christian Mickelsens institutt i Bergen.

SUDAN-EKSPERT: Siden 70-tallet har seniorforsker Gunnar Sørbø reist og bodd i Sudan, som han kaller for sitt andre land. Foto: Privat
SUDAN-EKSPERT: Siden 70-tallet har seniorforsker Gunnar Sørbø reist og bodd i Sudan, som han kaller for sitt andre land. Foto: Privat Vis mer

- Styrkeprøve

Det har gått to måneder siden Omar al-Bashir ble avsatt som president i Sudan, etter 30 års vanstyre. Flertallet av landets innbyggere ønsker nå et sivilt styre, og godkjenner ikke militærstyret som tok over.

- Dette er en styrkeprøve, og er akkurat som forventet. Ikke noe er avgjort, og alt tyder på at de streke nabolandene, Saudi-Arabia, Egypt og Emiratene, ikke ønsker noe demokratisk styre i Sudan, sier Sørbø, og forklarer hvorfor:

- Et demokratisk Sudan er en trussel mot deres egne regimer. Det er ingen tvil om det, sier Sørbø.

- Ikke Sudan som bestemmer

Så lenge de sudanske demonstrantene fortsetter å protestere, mener Sørbø at de kan være med og bidra til å endre landets styresett.

- Egypt, Saudi-Arabia og Emiratene frykter at Sudan kan bli like kaotisk som i Jemen, Libya, Somalia og andre land i regionen, om protestene fortsetter. For å unngå enda et land i kaos, kan det hende at nabolandene ønsker seg et kompromiss, sier Sørbø.

Ifølge forskeren er det paradoksalt ikke i Sudan at det vil bli bestemt hvilket styresett landet skal ha. Dette skrev han nylig om i Morgenbladet, under tittelen Spillet om Sudan.

- Dette blir ikke avgjort i Sudan. Men en del ting tyder på at nabolandene ønsker seg stabilitet i Sudan. Hvis de ikke klarer å slå ned på opprøret, så kan det komme et kompromiss, sier Sørbø.

Han tror ikke det styrende militærregimet kommer til å gi fra seg makta i forsvarsministeriet og andre viktige funksjoner.

- Det er fremdeles åpent hvordan dette vil ende, men det er et håp om at dette kan få en positiv endring og en sivil regjering. Det pågår en dragkamp og en tautrekking og det var en massiv demonstrasjon i dag, sier Sørbø.

Standhaftig folk

Sørbø har bodd og reist i Sudan helt siden 1970, da han som ung sosialantropolog ble sendt ut av den legendariske sosialantropologen og læremesteren Fredrik Barth.

- Jeg er ganske imponert over standhaftigheten til det sudanske folket. Blant demonstrantene er det mange unge og utdannede ungdommer, men det er også veldig mange kvinner og jenter. At kvinnedeltakelsen er stor, er ikke tilfeldig, sier Sørbø.

Han viser til at det allerede på slutten av 1970-tallet var like mange kvinner som menn som studerte på universitetene. Slik har det fortsatt. I tillegg til at det er en stor andel kvinner blant demonstrantene, består de av mennesker fra alle lag, og fra ulike deler av Sudan.

- De seinere åra har økonomien i Sudan blitt kjørt i grøfta, og mange kvinner ble arbeidsledige. Det er mange ungdommer uten jobb, men med høy utdanning i Sudan i dag. Det er en av flere grunner til at folk går ut og protesterer, sier Sørbø.

Forsiktig optimist

Han er forsiktig optimist på landets vegne.

GODE VENNER: Donald Trump og Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman ser ut til å ha et veldig godt personlig forhold til hverandre, og ble her avbildet i Osaka i går. Foto: Bandar al-Jaloud / Afp / Scanpix
GODE VENNER: Donald Trump og Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman ser ut til å ha et veldig godt personlig forhold til hverandre, og ble her avbildet i Osaka i går. Foto: Bandar al-Jaloud / Afp / Scanpix Vis mer

- Hvis det blir en teknokratisk regjering i noen år, som kan jobbe i fred og ro … Da er det et håp om at de kan få tilbake en slags form for demokrati med valg, sier Sørbø.

Samtidig har forskeren ikke latt seg imponere av bildene fra G20-møtet i Japan, der USAs president Donald Trump stadig blir avbildet med Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman (MBS) under G20-møtet i Japan. MBS er mistenkt for å være involvert i det makabre drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. FN er blant de mange som ønsker at den mektige kronprinsen bør etterforskes i drapssaken.

- USAs utenriksdepartement har kommet med klare meldinger om at militærstyret må gi makt til de sivile og få en demokratisk utvikling i landet. Men utenrikspolitikken i USA bestemmes jo i Det hvite hus, og da er ikke noe sikkert, sier Sørbø og tenker på hvem som styrer der: Donald Trump.

- Bildene som kommer fra G20-møtet er ganske motbydelige. Vi kan på ingen måte ta det for gitt at det blir en demokratisk støtte til Sudan fra USA, sier Sørbø.

Advarsler før million-marsj

Tilbake til dagens mange protester over hele Sudan: Demonstrantene ble møtt med veldig mange og sterkt bevæpnede sikkerhetspersonell og ble møtt med tåregass i flere områder av hovedstaden, ifølge BBC og Al Jazeera.

- Dette er enda verre brudd på vår frihet enn under regimet til den forrige presidenten, sier Ahmed al-Rabiee, leder for demonstrantene i Sudanese Professionals Association (SPA) til Reuters.

Militærstyrets sjef nåværende sjef, general Mohamed Hamdan Dagalo sa så seint som i går at han ikke vil tolerere noen «vandalisme» fra demonstrantene, ifølge Al Jazeera. Han var langt fra alene om å komme med advarsler til demonstrantene.

- Om det bare blir noen få demonstrasjoner i dag i Khartoum, så vil dette ha mye å si. Det vil bryte ned folks frykt og stadig flere vil komme ut i gatene i dagene framover, sier 29-årige Talal til Al Jazeera.

Likevel gikk titusenvis av mennesker gikk i dag ut i gatene i hovedstaden og over hele Sudan. Målet er å få innsatt et sivilt styre i landet. Men demonstrantene føler seg kneblet, fordi væpnede sikkerhetsstyrker har bedt folk forlate bygninger og gater.

- Til og med før vi kunne starte pressekonferansen vår, kom tre biler fulle med væpnede menn bort til oss. De sa vi ikke fikk holde noen konferanse, forteller demonstrantleder al-Rabie.

Minst én person skal ha mistet i livet i dagens demonstrasjoner.

Krever sivilt styre

Al Jazeera får ikke lov å rapportere fra Sudan av militærregimet, men har pratet med folk som forteller at det tas i bruk både tåregass, skarp ammunisjon og sjokkgranater for å spre demonstrantene.

Tusenvis av demonstranter ropte «sivilt styre» flere steder i hovedstaden Khartoum, men ble etter hvert møtt med tåregass, sier vitner til nyhetsbyrået AFP, ifølge BBC.

Militæret sier på sin side at de vil holde opposisjonen ansvarlig for mulig vold eller dødsfall som følge av demonstrasjonene.

Fått nok

Mange sudanere har fått nok av militærstyre etter å ha gjennomlevd tre tiår med den forhatte og beryktede presidenten Omar al-Bashir. Til tross for flere borgerkriger og sultkatastrofer klarte al-Bashir å styre landet fordi han brukte landets oljeinntekter til å lage et enormt nettverk av sikkerhetsstyrker og militser som var under hans kontroll.

Nå vil innbyggerne ha et mer demokratisk styresett. Men om de klarer det, er langt fra sikkert.

Dette var den første store, planlagte demonstrasjonen siden flere titalls mennesker ble drept da politiet skjøt mot demokratiforkjempere under en demonstrasjon den 3. juni i år.

Protestbevegelsen, som består av en allianse av opposisjonsgrupper og aktivister, krever at det settes inn et sivilt styre, etter at landets mangeårige president Omar al-Bashir ble styrtet i april.

KUPP: Flere medier melder at Sudans president Omar al-Bashir har gått av, og det feires blant landets innbyggere. Video: Newsflare / snapchat.com. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!