Demonstrasjonene fortsetter i Sudan

Sudan: - Saudi-Arabia, Egypt og Emiratene bestemmer

30 år etter at den forhatte militærlederen Omar al-Bashir kom til makta i Sudan, krever sudanerne frihet og demokrati. Men kampen blir neppe avgjort på gata i Sudan.

KREVER SIVILT STYRE: Tusenvis av sudanere gikk ut i gatene i hovedstaden og i andre byer i dag, i det som skulle bli til den varslede million-marsjen. Demonstrantene har fått nok av militærstyre, og vil ha sivil regjering og større frihet. Foto: Omer Erdem / Anadolu Agency / Scanpix
KREVER SIVILT STYRE: Tusenvis av sudanere gikk ut i gatene i hovedstaden og i andre byer i dag, i det som skulle bli til den varslede million-marsjen. Demonstrantene har fått nok av militærstyre, og vil ha sivil regjering og større frihet. Foto: Omer Erdem / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Til tross for at Internett var nede, klarte den delen av innbyggerne i Sudan som er imot militærregimet i landet å organisere seg. Både i hovedstaden og en rekke byer gikk titusener av sudanere ut i gatene og krevde et sivilt styre i dag.

- Dagen i dag var veldig symbolsk viktig siden det er 30 år Omar al-Bashir kom til makta. Det var nettproblemer i landet, men folk i Khartoum sa til meg at de alle visste hvor og når demonstrasjonene skulle finne sted, sier Gunnar M. Sørbø, Sudan-ekspert og seniorforsker ved Christian Mickelsens institutt i Bergen.

- Styrkeprøve

Det har gått to måneder siden Omar al-Bashir ble avsatt som president i Sudan, etter 30 års vanstyre. Flertallet av landets innbyggere ønsker nå et sivilt styre, og godkjenner ikke militærstyret som tok over.

- Dette er en styrkeprøve, og er akkurat som forventet. Ikke noe er avgjort, og alt tyder på at de streke nabolandene, Saudi-Arabia, Egypt og Emiratene, ikke ønsker noe demokratisk styre i Sudan, sier Sørbø, og forklarer hvorfor:

- Et demokratisk Sudan er en trussel mot deres egne regimer. Det er ingen tvil om det, sier Sørbø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer