Sudan: - Vil lære Sør-Sudan «en siste lekse»

Sør-Sudans erobring av et omstridt oljefelt på grensa til Sudan har fått Sudans president Omar Hassan al-Bashir til å se rødt. Nå truer han med krig mot nabolandet.

KRASS RETORIKK: Sudans president Omar Hassan al-Bashir truer Sør-Sudan med krig. Foto: Mohammed Dabbous/Reuters
KRASS RETORIKK: Sudans president Omar Hassan al-Bashir truer Sør-Sudan med krig. Foto: Mohammed Dabbous/ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Disse folkene forstår ikke. Vi vil gi dem en siste lekse, med makt, sier Bashir om sin nylig uavhengige nabo.

Torsdag varslet han at Sudan vil gjenerobre den viktige oljeregionen Heglig, som sørsudanske soldater tok kontroll over i forrige uke.

- Vi vil ikke gi dem en eneste liten bit av landet vårt. Enhver som legger hånden på Sudan, vil få kuttet den av, sa Bashir da han talte til tusenvis av tilhengere i El-Obeid, ikke langt fra Heglig.

Vil «frigjøre» Oljefeltet i Heglig er et av få som Khartoum beholdt kontrollen over etter delingen av Sudan i fjor sommer. Sudan har allerede reagert på invasjonen med et bombeangrep mot Sør-Sudan som kostet flere sivile mennesker livet.

De to landene befinner seg på randen av krig, og Bashir har de siste dagene trappet opp retorikken kraftig. Onsdag uttalte han at Sør-Sudan styres av «insekter» og at det var Sudans viktigste mål å «fjerne insektene fullstendig».

Betegnelsen «insekt» skal være et ordspill på det arabiske navnet til SPLA, den tidligere opprørsbevegelsen som i dag har makten i nabolandet. Bashir antydet at konflikten bare kan løses med full militær seier for én av partene og lovet å «frigjøre» befolkningen i Sør-Sudan fra SPLM.

- Ønsker ikke krig - Det aller siste folket i Sør ønsker, er mer av krigsforbryteren Bashirs «frigjøring». De har fortsatt borgerkrigen hvor over to millioner døde, de aller fleste fra sør, friskt i minne, sier Norsk Folkehjelps landdirektør Jan Ledang i en pressemelding torsdag.

Han minner om at Bashir ofte uttaler seg i harde ordelag, men at det er tydelig at det foregår en militær styrkeopptrapping på begge sider og at den kan være vanskelig å reversere.

Sørsudanske myndigheter sier Bashirs uttalelser er uheldige og at de kan ligne på en krigserklæring, men at de på sin side ikke ønsker krig.

- Sør-Sudan er ikke i krig med Sudan og er heller ikke interessert i det. Sør-Sudan ser på Sudan som en nabo og en venn, fastholder landets informasjonsminister Barnaba Marial Benjamin.

Bekymret verden Benjamin har bedt Den afrikanske union (AU) hjelpe til med å få i stand nye forhandlinger mellom de to landene. Bakgrunnen for den opptrappede konflikten er en langvarig strid om fordeling av tidligere felles oljeressurser og hvor grensa skal gå. Forhandlingene om dette har flere ganger brutt sammen.

Verdenssamfunnet følger situasjonen med bekymring. Både FN, USA og EU har kritisert at sørsudanske styrker gikk inn i nord. Samtidig har de fordømt Sudans bombing i sør.

FNs sikkerhetsråd sa tirsdag at de vurderer å innføre sanksjoner mot nabolandene i et forsøk på å hindre et krigsutbrudd. Torsdag uttrykte også Kina, som har investert mye i begge landene, dyp bekymring.

- Vi ber om at begge parter stanser kampene og fortsetter forhandlingene så snart som mulig, sier talsmann for Kinas utenriksdepartement Liu Weimin.

(NTB)