Sudan aksepterer FN-forslag

Men vil ha hovedvekten av de fredsbevarende styrkene fra afrikanske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Regjeringen i Sudan sier at de har akseptert et forslag fra FN angående Darfur, og at de er klare for fredssamtaler med opprørene i landet, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Den sudanesiske regjeringen godtar at FN inntar en fredsbevarende rolle i Sudan, under den forutsetning at dert skjer i samhandling med Den Afrikanske Union (AU). Sudans regjering krever at øverstkommanderende for styrken skal være afrikaner og at de fleste soldatene i styrken skal være fra afrikanske land, uttalte Sadeq al-Magli som er talsmann for Sudans utenriksdepartement fredag.

Sudan motsetter seg med det en større FN-styrke i landet, og har forkastet Sikkerhetsrådets forslag om å sende 20.000 FN-soldater til den krigsherjede regionen Darfur.

Fns avtroppende generalsekretær, Kofi Annan, skrev tidligere i uka et brev til Sudans president Omar al-Bashir hvor han forsikret at FN vil gjøre alt de kan for å sende afrikanske fredsbevarende styrker, men at dersom dette ikke er mulig må benytte en bredere sammensatt styrke.

Annan sier at det minimum er behov for 17.300 soldater og 3.300 sivile politimenn i Darfur.

AU har nå en styrke på 7.000 mann i Darfur.

Voldshandlingene i Darfur begynte i februar 2003, da opprørere fra afrikanske stammer tok til våpen, og beskyldte den arabisk-dominerte regjeringen for diskriminering og undertrykkelse. Regjeringen har blitt beskyldt for å bruke Janjaweed-militsen mot den afrikanske befolkningen i Darfur.

Regjeringen i Khartoum benekter at de støtter Janjaweed-militsen, men både FN og Den Afrikanske Union har beskyldt Sudans regjering for å forsyne militsen med våpen og bruke dem i regulære militæroperasjoner mot befolkningen.

PÅ FLUKT: Disse sudanesiske flyktningene befinner seg i Goz Amir-leiren i Tsjad, som grenser til Darfur. 2,5 millioner mennesker er drevet på flukt fra krigshandlingene. Foto: REUTERS
PÅ FLUKT: Disse sudanesiske flyktningene befinner seg i Goz Amir-leiren i Tsjad, som grenser til Darfur. 2,5 millioner mennesker er drevet på flukt fra krigshandlingene. Foto: REUTERS Vis mer

Mer enn 200.000 mennesker har blitt drept, og 2,5 millioner mennesker har blitt drevet på flukt i løpet av konflikten.