Sudan hevder å ha drept over 400 i Heglig

I kampene om det oljerike området de siste dagene.

ANGREP: Her holder Sør-Sudans SPLA-soldater sine våpen høyt på en militærbase i Benitu i går. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/NTBScanpix
ANGREP: Her holder Sør-Sudans SPLA-soldater sine våpen høyt på en militærbase i Benitu i går. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Opplysningen kommer fra en av rådgiverne til president Omar al-Bashir, men lar seg ikke bekrefte fra annet hold da utenlandske journalister nektes adgang til området.

Hvor mange sudanske regjeringssoldater som er drept i kampene, er ikke opplyst fra offisielt hold i Khartoum.

Press fra USA Kampene mellom nord og sør begynte igjen i går etter at Sør-Sudan før helga gikk med på å trekke sine styrker ut av Heglig, etter press fra USA. Tilbaketrekkingen var fullført lørdag.

Talsmenn for Sør-Sudans militær sier at det både var luft- og bakkeangrep, ifølge BBC.

De skriver at satelittbilder av Heglig-området viser store ødeleggelser etter Sørsudanske styrker rykket inn i Heglig, et strageisk vikitg område som gir sårt trengte oljeinntekter til Sudan, for ti dager siden.

Løsrivelsen Den sørsudanske regjeringshæren hevder å ha mistet bare 19 soldater under kampene i Heglig, mens 240 sudanske regjeringssoldater ble drept.

Da Sør-Sudan løsrev seg fra sin storebror i nord, tok landet med seg tre firedeler av de dyrebare oljeressursene. Bare Heglig og noen få andre installasjoner ble igjen i nord.

Partene er fortsatt ikke enige om hvor grensa skal gå, eller hvordan oljeinntektene skal fordeles. Kamper mellom de to nabolandene har allerede stanset produksjonen ved anlegget i Heglig, noe som gjør at Sudans oljeproduksjon på 115.000 fat daglig er halvert.

Inntektstap Striden om oljen har ført til at Sør-Sudan har stanset all oljeproduksjon, noe som betyr enorme inntektstap på begge sider.

Opptrappingen av volden de siste ukene har foreløpig knust alt håp om at de to landene kan bli enige om den 1.800 kilometer lange grensa, delingen av nasjonal gjeld og statusen til borgerne på begge siden av grensa.