- Sudan laget kjemiske våpen

En uavhengig gransking kan bekrefte eller avkrefte om Sudan produserte komponenter til kjemiske våpen. Jordprøver kan fortsatt avsløre dette, uansett om fabrikken nå ligger i ruiner, hevder norske eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA hevder at jordprøver allerede beviser at et bestemt kjemisk stoff ble produsert på El Shifa-fabrikken. Dette stoffet kan bare brukes til en eneste ting, nemlig produksjon av den meget dødlige nervegassen VX, hevder amerikanerne.

Sudan hevder at fabrikken ikke laget noe annet enn medisiner, og har bedt om å få en uavhengig granskingskommisjon til den utbombede fabrikken. FN vurderer nå om en kommisjon skal sendes til Sudan.

- I så fall vil de uavhengige ekspertene lete etter et kjemisk stoff som kalles fosfonsyre, eller nærmere bestemt et derivat av denne syren. Dette stoffet er en av hovedkomponentene i produksjon av VX-gassen, sier forskningssjef Bjørn Arne Johnsen ved Forsvarets forskningsinstitutt til Dagbladet.

- Kan den brukes til annen produksjon?
- Nei, den er ubrukelig i industriell sammenheng.

- Kan spor av fosfonsyre-derivater finnes i jordprøver?
- Ja, det er ikke vanskelig. Vi har for eksempel utviklet en rekke metoder ved vårt institutt til å finne rester av kjemiske våpen både i jord og snø.

- Kan spor etter stoffet også finnes på et utbrent fabrikkområde?
- Ja, det er på ingen måte umulig.

- Kan fosfonsyren ha blitt produsert ved fabrikken i Sudan, mens nervegassen ble produsert et helt annet sted?
- Ja, det er ingenting i veien for at gassens ulike komponenter lages på ulike steder, sier forskningssjef Johnson.

De amerikanske jordprøvene kan egentlig ikke bevise noe annet enn at det kjemiske stoffet må ha lekket ut fra tanker eller tønner på fabrikkområdet.

Men USA hevdet i går at eksperter fra Irak jobbet på El-Shifa-fabrikken, og at det er ikke snakk om en tilfeldig lagring ved en tilfeldig fabrikk.

Ifølge New York Times mener USA å kunne påvise at selve nervegassen faktisk ble produsert i Sudan, men at dette skjedde i regi av Irak.