Sudan og Sør-Sudan lover fred

Begge landene ga et høytidelig løfte om å respektere en resolusjon vedtatt av FN.

VIL HA FRED: Sudan og Sør-Sudan ønsker fred. Landene har nå gitt et høytidelig løfte om å respektere en resolusjon FN vedtok på onsdag. Her er Deng Alor Kuol, Sør-Sudans utenriksminister som taler til media etter resolusjonen ble vedtatt. Foto: LUKAS JACKSON / REUTERS / SCANPIX
VIL HA FRED: Sudan og Sør-Sudan ønsker fred. Landene har nå gitt et høytidelig løfte om å respektere en resolusjon FN vedtok på onsdag. Her er Deng Alor Kuol, Sør-Sudans utenriksminister som taler til media etter resolusjonen ble vedtatt. Foto: LUKAS JACKSON / REUTERS / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Sør-Sudan og Sudan lover at de vil ha fred og at de vil respektere resolusjoner fra FN og Den afrikanske union (AU).

Den sørsudanske ministeren Deng Alor Kuol ga et høytidelig løfte om å respektere en resolusjon som onsdag ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd som krever slutt på fiendtlighetene mellom de to statene.

En talsmann for Sudans regjering, Al-Obeid Meruh, sa på sin side at Sudan søker fred og håper at Sør-Sudan svarer positivt på resolusjonene til FN og AU.

Reaksjonene var svar på at FNs sikkerhetsråd onsdag enstemming vedtok en resolusjon som truer med sanksjoner om ikke de to landene innstiller fiendtlighetene innen 48 timer.

Russland og Kina med Med både Russland og Kina på laget ga de 15 medlemmene av rådet klar støtte til AUs innsats for å få slutt på grensekonflikten og få i gang fredsforhandlinger.

Russland og Kina har begge vært svært skeptiske til trusler om sanksjoner i resolusjonen som er skrevet av USA, men bestemte seg til slutt for å bli med.

Kina, som har sterke handelsbånd til begge land og er viktigste kunde for olje fra Sudan, følte seg til slutt presset av AUs utvetydige appell om fred, selv om de fortsatt tviler på nytten av sanksjoner.

Men Kina pleier å støtte regionale grupperingers fredsinitiativer og kunne ikke risikere å komme på kant med AU.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sa også at sanksjoner er siste utvei, og at alle andre metoder for å normalisere situasjonen ennå ikke er oppbrukt.

Økt spenning Spenningen langs grensa mellom de to landene siden de delte seg i fjor, toppet seg da Sør-Sudan inntok Heglig-provinsen som Sudan oppfatter som sitt territorium.

Sør-Sudan trakk tilbake styrkene sine etter en ukes tid som følge av advarsler fra FN, men beskylder Sudan for å bombe landsbyer i sør.

Uenigheten mellom de to dreier seg både om grensedragningen og om olje og oljeledninger.

Etter delingen ble Sør-Sudan sittende med brorparten av oljeressursene, men er avhengig av Sudan for å eksportere oljen gjennom oljeledninger til havner ved Rødehavet.

(NTB)


GA LØFTE Sudans ambassadør Dafa'a Allah el Haj Ali Osman snakker til en samlet presse etter FNs resolusjon ble vedtatt. Resolusjonen omhandler de fiendtlige angrepene mellom Sudan og Sør-Sudan og begge land vil respektere denne. Foto: LUKAS JACKSON / REUTERS / SCANPIX
GA LØFTE Sudans ambassadør Dafa'a Allah el Haj Ali Osman snakker til en samlet presse etter FNs resolusjon ble vedtatt. Resolusjonen omhandler de fiendtlige angrepene mellom Sudan og Sør-Sudan og begge land vil respektere denne. Foto: LUKAS JACKSON / REUTERS / SCANPIX Vis mer