- Sudan-pågripelsene er en misforståelse, sier FNs forhandlingsleder

FNs forhandlingsleder Paul Heslop sier at nordmann John Sörbö og de andre pågrepne var på rutineoppdrag.

IKKE PÅ SPIONOPPDRAG:: Mens Sudans myndigheter myndigheter mistenker nordmannen John Sörbö (bildet) og tre andre pågrepne for spionasje, mener seksjonssjef Paul Heslop i FNs mineorganisasjon UNMAS at det hele skyldes en misforståelse. Foto: REUTERS/ Mohamed Nureldin Abdallah
IKKE PÅ SPIONOPPDRAG:: Mens Sudans myndigheter myndigheter mistenker nordmannen John Sörbö (bildet) og tre andre pågrepne for spionasje, mener seksjonssjef Paul Heslop i FNs mineorganisasjon UNMAS at det hele skyldes en misforståelse. Foto: REUTERS/ Mohamed Nureldin AbdallahVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seksjonssjef Paul Heslop i FNs mineorganisasjon UNMAS (United Nations Mine Action Service) sier at skyldes en misforståelse av nordmannen John Sörbö, en brite, en sørafrikaner og en sørsudaner igår ble pågrepet av sudanske myndigheter.

- De var på rutineoppdrag, og hadde ingen hensikter om å krysse grensen, sier Heslop til Dagbladet på telefonen fra New York.

- Ingenting militært Heslop leder forhandlingene på vegne av FN for å få klarlagt hva som har skjedd, og deretter få de pågrepne løslatt.

Han forklarer at briten var FN-ansatt, sørafrikaneren og sørsudaneren arbeidet på en mineryddingskontrakt for FN, mens Norsk Folkehjelp-ansatte John Sörbö arbeidet med et opplæringsprogram for minerydding i samarbeid med sørsudanesiske myndigheter.

- De arbeidet med minerydding, og hadde ingenting med noe militært å gjøre, sier Heslop til Dagbladet.

Han sier at det er uklare grenser mellom Sudan og Sør-Sudan i området hvor de fire ble pågrepet, og tror at det hele skyldes en misforståelse.

- Spioner Sudanske myndigheter mistenker de pågrepne for å være spioner.

- De ble arrestert inne på sudansk side av grensen mens de holdt på med mistenkelig arbeid, sa talsmann for Sudans væpnede styrker (SAF), Sawarmi Khaled, da de fire ankom Khartoum lørdag kveld, ifølge NTB.

Norsk Folkehjelps minesjef Per Nergaard fortalte i går til Dagbladet at organisasjonen ikke har oppdrag eller mandat nord for grensa mellom Sudan og Sør-Sudan.
Når ikke fram Heslop og FN har i dag jobbet tett sammen med Norges ambassadør i Khartoum Jens-Petter Kjemprud, og de andre involverte landenes ambassader.

Slik Kjemprud fortalte til Dagbladet tidligere i dag, har forhandlerne forlangt å få treffe de pågrepne, men så langt ikke fått gjennomslag. Selv om de har henvist til at Wien-konvensjonen gir diplomater rett til å møte sitt eget lands borgere, har ikke det sudanske utenriksdepartementet kommet dem i møte.

I morgen klokka 12 er det berammet et nytt møte om saken.

Olje-krangel Bakteppet for dramaet er en langvarig strid om fordeling av oljeinntekter. For snart tre uker siden gikk sørsudanske styrker inn i Heglig, der Sudan pumper opp rundt halvparten av sin daglige oljeproduksjon på rundt 115.000 fat.

Sudan svarte med å bombe den sørsudanske oljebyen Bentiu.

Begge landene hevder at Heglig tilhører dem. Sør-Sudan, som kaller området Panthou, hevder at det er en del av delstaten Unity, mens Sudan på sin side holder knallhardt på at Heglig ligger i deres delstat Sør-Kordofan.

RUTINEOPPDRAG: - De var på rutineoppdrag, og hadde ingen hensikter om å krysse grensen, sier Paul Heslop i FNs mineorganisasjon UNMAS til Dagbladet. Her på oppdrag i Afghanistan. Foto: Demining Afghanistan Blog
RUTINEOPPDRAG: - De var på rutineoppdrag, og hadde ingen hensikter om å krysse grensen, sier Paul Heslop i FNs mineorganisasjon UNMAS til Dagbladet. Her på oppdrag i Afghanistan. Foto: Demining Afghanistan Blog Vis mer