Sudan-sjokk for Forsvaret

FN ønsker et omfattende bidrag fra Norge til en fredsstyrke i Sudan. Det gjør også utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Men verken Forsvaret eller Forsvarsdepartementet er forberedt på et nytt storoppdrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvaret vil også få store problemer med på kort varsel å stille en ny, stor kontingent til et utenlandsoppdrag. Dette ønsker heller ikke forsvarsminister Kristin Krohn Devold, som foretrekker NATO-operasjoner framfor FN-oppdrag med blå lue.

Ved norsk og amerikansk hjelp er partene i borgerkrigen i Sudan snart klare til å undertegne en fredsavtale. Det kan skje i desember eller på nyåret. Den kristne opprørsbevegelsen i sør og den muslimske regjeringen i hovedstaden Khartoum er enige om at en internasjonal observatør- og fredsstyrke skal overvåke en våpenhvile og hjelpe til ved demobilisering av soldater og repatriering av internt fordrevne og flyktninger.

Stor norsk rolle

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson har spilt en viktig rolle under fredsforhandlingene. Det har ikke gått ubemerket hen ved FN-hovedkvarteret.

Norge har hatt en så høy profil i Sudan-forhandlingene at det er umulig å ikke ta ansvar i en FN-styrke. Alt annet ville virke svært merkelig, mener flere diplomatiske kilder. Norge forventes å ta en ledende rolle i styrken.

- Den som tror Norge ikke skal være med på en viktig plass i Sudan, kjenner ikke Frafjord Johnson og hennes kampvilje, bemerker en kilde nær statsråden.

Utviklingsministeren har i forståelse med utenriksminister Jan Petersen ansvaret for fredsarbeidet i Sudan. Petersens medarbeidere er vel kjent med et mulig oppdrag i Sudan, men vil ikke nå si hvor stort det kan bli. Frafjord Johnson har støtte av statsminister Kjell Magne Bondevik for en viktig norsk rolle, uten at de har drøftet spørsmålet inngående.

Fredsstyrken skal være i FN-regi, noe som også støttes av USA. Dagbladet kjenner til at man har planer om å sende flere hundre militære observatører og en styrke på mellom to tusen og fem tusen soldater.

USA vil bidra i denne styrken, men neppe inneha noen hovedrolle.

En selvfølge

Etter det Dagbladet forstår, anser FN-ledelsen i New York det som en selvfølge at Norge stiller sterkt i en FN-styrke i Sudan, helst i en lederrolle. Her snakker man i hvert fall om et kompani med mellom 150 og 200 soldater. Danmark planlegger Sudan-deltakelse. Etter at en fredsavtale er undertegnet, vil det gå noe tid før planene for en fredsstyrke er klare, men det vil trolig skje på ettervinteren eller tidlig på våren. Så må soldatene settes inn i løpet av kort tid.

Over til UD

Dette er verken Forsvaret eller Forsvarsdepartementet forberedt på. I Forsvaret har man, etter det Dagbladet erfarer, begynt å tenke litt Sudan etter at utenrikskomiteens leder, Thorbjørn Jagland, i et intervju i Dagbladet i slutten av oktober tok til orde for norske fredsstyrker til Sudan. Men det foregår ingen planlegging. Verken Fellesoperativt Hovedkvarter på Jåttå i Stavanger eller Forsvarets overkommando i Oslo vil kommentere spørsmålet, men sender ballen videre til Forsvarsdepartementet.

- Vi har ikke planlagt noe med hensyn til Sudan. Det er Utenriksdepartementet som bestemmer hvor norske soldater skal være. I og med at dette gjelder en FN-operasjon, er UD også rett adresse, sier Martin Lohne i Forsvarsdepartementet.

- Først må vi se om en fredsavtale kommer på plass, deretter må vi få en henvendelse fra FN for å vurdere saken, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD.

En delegasjon fra FN reiser i disse dager til Sudan for å fortsette planleggingen av en FN-styrke.

Med Norges rolle i Afghanistan, Irak og Kosovo blir det vanskelig å stable et par hundre soldater på beina i løpet av noen få måneder.

- Blir det snakk om en så stor styrke, er det hold i påstanden om at vi får Sudan-sjokk, sier en kilde i Forsvaret til Dagbladet.

KJEMPER: Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson ønsker en sterk norsk deltakelse i en fredsbevarende FN-innsats i Sudan. Hun har et langvarig forhold til det borgerkrigsherjede landet. Her voktes hun av SPLA-geriljaen under et besøk i 1998.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer