Sudan til krig mot Norsk Folkehjelp

Sudanske regjeringsfly bombet i går Norsk Folkehjelps sykehus i Yei i Sør-Sudan. En person ble drept og 21 såret. Bombeangrepet tyder på at regimet har gått til krig mot hjelpeorganisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de skadde er en lokal sykepleier ansatt i Norsk Folkehjelp. Tilstanden for fire av de sårede var i dag kritisk.

- I alt 12 bomber ble sluppet over sykehuset og leiren vår i nærheten. Vi fryktet at det kom, bombeflyene har sirklet over Yei de siste par ukene, forteller sudaneseren Chaat Paul, som arbeider ved Norsk Folkehjelps kontor i Nairobi.

Bombene traff sykehuset, ødela en operasjonssal, sykehusets poliklinikk og en sovesal. I tillegg ble Norsk Folkehjelps leir truffet og en lastebil ødelagt.

Trapper opp

Bare tre dager er gått siden forrige bombeangrep mot Norsk Folkehjelp, som kostet to mennesker livet og såret ti i en flyktningeleir i Labone lenger øst i Sør-Sudan.

Sykehuset i Yei er også angrepet fire ganger tidligere. Det verste angrepet fant sted i mars, da 12 mennesker ble drept. Også i april, juli og august ble det sluppet bomber over området.

- Dette er ikke noe nytt. Det er lenge siden de gikk til krig mot oss, men det kan nå virke som om de trapper opp, sier Paul, som understreker at Norsk Folkehjelp ikke har noen planer om å trappe ned sitt arbeid i Sør-Sudan.

Norsk Folkehjelp opprettet sitt sykehus i Yei da SPLA-geriljaen erobret byen fra regjeringsstyrkene våren 1997. Sykehuset er det eneste i området og betjener flere hundre tusen mennesker.

SKYTESKIVE:</B> Norsk Folkehjelp driver flere sykehus i Sør-Sudan, i samarbeid med SPLA- geriljaen som kjemper for selvstyre. Det har gjort den norske hjelpeoranisasjonen til skyteskive for regimet i Khartoum.