Sudan vil saksøke Amnesty

Liker ikke påstander om tortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sudans regjering vil saksøke Amnesty International, melder nyhetsbyrået AP i dag.

- Vi saksøker dem for ærekrenkelser, sier landets justisminister Mohamed Ali al-Mardi til nyhetsbyrået via telefon.

Justisministeren ville ikke si i hvilken rett de ville saksøke Amnesty, og ville heller ikke kommentere meldinger i sudanske medier om at regjeringen skal ha bedt Interpol arrestere direktøren i Amnesty.

Årsaken til at Sudans regjering føler seg ærekrenket er at Amnesty i forrige uke hevdet at åtte menn arrestert mistenkt for kupp-planer ble torturert. De arresterte mennene skal i følge Amnesty ha blitt slått over neglene med hammer, fått knust testiklene og slått i hodet med metallrør. Torturen skal ha vært så hard at mennene trenger akutt medisinsk bistand, ifølge Amnesty.

Vi er sjokkert at regjeringen prøver å kneble oss gjennom rettsapparatet i stedet for å etterforske de alvorlige tortur-påstandene, sier Eliane Drakopoulos, talsperson for Amnesty.

Sudans regjering har gitt landets medier ordre om ikke å skrive om de åtte arresterte, med henvisning til rikets sikkerhet. Redaktørene for de få avisene som har skrevet om Amnestys påstander er innkalt til avhør.

Ifølge Amnesty er Sudan det tredje landet som har truet med rettslige skritt mot organisasjonen. Tidligere har Togo og Libya truet med det samme, men Togo droppet søksmålet.