Sudans president avviser FN-styrker

Frykter kolonistisk hær i Darfur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den sudanesiske regjeringen har avvist FNs sikkerhetsråd resolusjon om å sende internasjonale fredsstyrker inn i den katastroferammede Darfur-regionen vest i landet.

- Det sudanesiske folket vil ikke godta noen resolusjon som bryter deres suverenitet, sier regjeringens talsmenn, ifølge BBC.

Frykter kolonistisk hær

Menneskene i Darfur-regionen lider sterkt under mangelen på sikkerhet. En styrke med soldater fra den Afrikanske Union har et for begrenset mandat og ikke mange nok menn til å kontrollere området. Situasjonen for de interne flyktningene blir stadig verre og væpnede konflikter mellom ulike grupper, voldtekter og drap på flyktninger og hjelpearbeidere har gjort det så utrygt i Darfur at flere hjelpeorganisasjoner vurderer å trekke seg helt ut.

På tre år har rundt 200.000 mennesker blitt drept i krigen og mer enn to millioner er drevet på flukt.

FN ønsker derfor å sende sine fredsbevarende styrker inn i regionen, men trenger godkjenning fra Sudans president. Sikkerhetstådet vedtok enstemmig i går kveld å sende 17.500 FN-soldater og 3000 FN-politimenn til Darfur. Kina, Russland og Qatar avsto fra å stemme.

Resolusjonen ber om godkjenning fra den sudanesiske regjeringen, men president Omar al-Bashir er altså sterkt imot FN-styrker i landet sitt. Han og hans tilhengere mener FN-styrkene har «kolonistiske ambisjoner».

Presser presidenten

MENNESKELIG TRAGEDIE: Flyktningene i Darfur lever under elendige forhold og lider av mangel på sikkerhet. Hjelpeorganisasjonene i området vil ha FN-styrker på plass for å hindre flere voldtekter og drap på sivile. Foto: Scanpix
MENNESKELIG TRAGEDIE: Flyktningene i Darfur lever under elendige forhold og lider av mangel på sikkerhet. Hjelpeorganisasjonene i området vil ha FN-styrker på plass for å hindre flere voldtekter og drap på sivile. Foto: Scanpix Vis mer

USA og Storbritannia håper imidlertid at et sterkt internasjonal press kan få presidenten til å ombestemme seg.

- Det er helt nødvendig at vi handler øyeblikkelig for å implementere resolusjonen, for å stanse tragedien som pågår i Darfur. For hver dag som går blir lidelsene til folket større og omfanget av folkemordet øker, sier USAs FN-ambassadør John Bolton til BBC.

FNs sikkerhetsråd har planlagt et møte 8. september, med sudanesiske myndigheter og representanter fra den Afrikanske Union, den Arabiske Ligaen og andre muslimske land for å løse krisen.

IKKE NOK SOLDATER: Styrken med soldater fra den Afrikanske Union er ikke stor nok og har et for begrenset mandat til å klare å kontrollere den krigsherjede Darfur-regionen.
FN-PROTEST: En gruppe demonstranter protesterer mot vestlig kolonisme, som de mener USA og Storbritannia står for. «Vi vil ikke bli ydmyket eller fornærmet, vi vil ikke lyde amerikanerne», står det på plakaten.