Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sudans president har stjålet milliarder

Omar al-Bashir skal ha gjemt unna opptil ni milliarder dollar av landets penger i utenlandske banker.

ANKLAGES: Sudans president Omar al-Bashir. Foto: PHILIP DHIL/EPA/SCANPIX
ANKLAGES: Sudans president Omar al-Bashir. Foto: PHILIP DHIL/EPA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sudans president Omar al-Bashir har gjemt unna opptil ni milliarder dollar av landets penger i utenlandske banker, hevder sjefanklager Luis Moreno-Ocampo ved Den internasjonale straffedomstolen ICC.

Ifølge Ocampo har etterforskere ved ICC avdekket den ulovlige kjempeformuen gjennom en årelang gransking av Bashir, som i fjor ble tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Bashirs korrupte virksomhet ble først kjent gjennom et hemmelig amerikansk ambassadenotat som var blant dokumentene som ble lekket gjennom WikiLeaks, og Ocampo bekrefter nå at det er han som er kilden til opplysningene, skriver avisa The International Herald Tribune.

Bashir skal blant annet ha beriket seg ulovlig på Sudans oljeproduksjon, ifølge Ocampo. Over 80 prosent av Sudans inntekter stammer fra olje.

- Mesteparten av formuen stammer fra oljen, sier han.

Pengene er blant annet blitt brukt til lønnsomme investeringer gjennom mellommenn.

Ocampo vil imidlertid ikke avsløre detaljer som hvem disse mellommennene er, eller hvor Bashir har opprettet sine hemmelige kontoer.

Ifølge en advokat som har fulgt etterforskningen av Bashir tett, bruker den sudanske presidenten pengene til å sikre sin maktposisjon.

- Bashir bruker pengene til å kontrollere politiske grupper, betale militsene og til å berike sin egen familie, sier den ikke navngitte advokaten.

Anklagene la ingen demper på Bashirs besøk til Sør-Sudan tirsdag. Fem dager før folket i Sør-Sudan skal stemme over løsrivelse eller ikke fra Nord, ble Bashir tatt imot med rød løper og æresvakt av Sør-Sudans leder, Salva Kiir, og flere andre framstående politikere.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!