ØNSKES ARRESTERT:  Sudans president Omar al-Bashir er den første sittende presidenten som har fått utstedt en arrestordre på seg av den internasjonale straffedomstolen i Haag. Foto: Abd Raouf/Ap/Scanpix
ØNSKES ARRESTERT: Sudans president Omar al-Bashir er den første sittende presidenten som har fått utstedt en arrestordre på seg av den internasjonale straffedomstolen i Haag. Foto: Abd Raouf/Ap/ScanpixVis mer

Sudans president skal arresteres

- De kan spise arrestordren, sier Oman al-Bashir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den internasjonale straffedomstolen i Haag utsteder nå arrestordre på Sudans sittende president, Omar al-Bashir, melder BBC.

Sudans president er mistenkt for å ha begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskene i Darfur, melder The International Criminal Court på sin hjemmeside.

Tiltalen mot Oman al-Bashir omfatter totalt sju punkter: Fem for forbrytelser mot menneskeheten og to for krigsforbrytelser, skriver NTB.

President al-Bashir benekter at han har stått bak krigsforbrytelser, og har tidligere sagt at en arrestordre vil ha «ingen verdi».

- De kan spise den
Bashir selv kommenterte utsiktene til å få en arrestordre på nakken da han talte på et møte med tilhengere i Nord-Sudan tirsdag.

- De kan spise den, sa han, og kalte arrestordren en del av en vestlig konspirasjon.

Rapporter fra Sudans hovedstad, Khartoum, sier at stemingen nå er spent. Folk frykter bråk.

FN anslår at rundt 300.000 mennesker har dødd og millioner av sudanesere har måttet flykte i løpet av de seks årene konflikten har pågått.

Det er første gang at Den internasjonale straffedomstolen ICC utsteder arrestordre mot en regjerende statssjef siden domstolen ble opprettet i 2002. Aktor sier han har sterke bevis mot presidenten, melder NTB.

- Over 30 vitner vil forklare for domstolen hvordan han styrte alt, og vi har sterke bevis for hans hensikter, sa ICCs sjefaktor Luis Moreno Ocampo tirsdag.

Fordømmer
Sudans myndigheter rykket straks ut og fordømte arrestordren og tiltalen. Presidentrådgiver Mustafa Osman sier at ICCs beslutning er ledd i en «nykolonialistisk plan», og at regjeringen ikke er overrasket.

- De ønsker ikke at Sudan skal bli stabilt, sier han ifølge NTB.

Arrestordren får stor betydning både for Sudan og ICC, sier jurist og folkerettsekspert Morten Bergsmo ved PRIO til NTB.

- Fordi Sudan ikke er medlem av ICC, var det FNs sikkerhetsråd som satte ICC i stand til å etterforske og straffeforfølge overgrep i Darfur. Det var i seg selv en milepæl i ICCs utvikling, sier Bergsmo til NTB.

Han sier arrestordren ikke kommer som noen overraskelse, men at den har stor betydning for strafferettspleiens svar på overgrep i Sudan.

Positive reaksjoner
Ifølge Bergsmo vil det på lang sikt kunne undergrave en internasjonal domstols troverdighet om dens ordrer ikke respekteres, for eksempel ved at Bashir ikke blir arrestert.

- I praksis kan imidlertid tiden virke i favør av ICC. De aller fleste personene tiltalt av Jugoslavia- og Rwanda-tribunalene er til syvende og sist blitt pågrepet og stilt for retten. Hvem trodde at statslederne Slobodan Milosevic, Charles Taylor og Saddam Hussein skulle bli straffeforfulgt da de først ble internasjonalt ettersøkt? sier han til NTB.

De første internasjonale reaksjonene på arrestordren er overveiende positive. USA, Frankrike og Tyskland var blant de første landene som uttrykte tilfredshet, men USA ba samtidig alle parter i Sudan vise tilbakeholdenhet. Menneskerettighetsgruppene Human Rights Watch og Amnesty International ga sin fulle støtte til ICCs beslutning, skriver NTB.