- Sudansk flyangrep mot Sør-Sudan

Bombet by etter oljekrangel nå, melder NTB.

OLJEKRANGEL:  Sudanske bombefly har angrepet byen Bentui i Sør-Sudan. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Hereward Holland / Reuters
OLJEKRANGEL: Sudanske bombefly har angrepet byen Bentui i Sør-Sudan. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Hereward Holland / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har det vært nye sammenstøt i den oljerike Heglig-regionen i det omstridte grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan.

Nå har sudanske bombefly angrepet byen Bentiu i Sør-Sudan, ifølge sørsudanske myndigheter, melder NTB.

- De slapp bomber i Bentiu. Det virker som de siktet på ei bru, sier Sør-Sudans viseinformasjonsminister Agem Yaak Atem til nyhetsbyrået AFP.

Forhandlinger avblåst Byen Bentiu er hovedstaden i det oljerike området i delstaten Unity. I går ble det kjent at forhandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan er avblåst etter at partene forhandlet i Etiopia. Begge landene forberedte seg i går på en opptrapping av konflikten.

- Vi er bekymret over nye rapporter om alvorlige militære sammenstøt i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan. Det er helt avgjørende at de to statene respekterer hverandres suverenitet, skrev utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding tildligere i dag.

Oljeledningstrid De to landene har i lengre tid forsøkt å løse en strid om oljeinntekter og avgifter for bruk av en oljeledning som går gjennom Sudan. Striden har fått Sør-Sudan til å stanse oljeproduksjonen, og begge landene mister viktige inntekter.
- Vi oppfordrer begge parter til å trekke sine styrker tilbake til der de sto før den siste opptrappingen. Vi oppfordrer dem også umiddelbart til å fjerne de siste hindre slik at grenseovervåkingsmekanismen, som de er enige om å etablere, kan bli operasjonell, skrev Støre videre.

Nabostatene ble skilt fra hverandre i fjor, og har den siste tiden anklaget hverandre for angrep på den andre partens side av grensa. Begge hevder samtidig sin rett til å forsvare seg.

Økonomisk avhengig Det er spesielt volden i og rundt oljefeltene i Heglig som får det internasjonale samfunnet til å slå alarm, skrev BBC i går.

Sør-Sudan byen Heglig, som er internasjonalt kjent som sudansk terrirorium, noe Sør-Sudan er uenig i.

Sudan er økonomisk avhengig av oljefeltene i Heglig, og har lovet å bruke alle lovlige midler for å få området tilbake.

Den afrikanske union og FNs sikkerhetsråd oppfordret i går Sør-Sudans styrker til å umiddelbart trekke seg ut av områdene med de omdiskuterte oljefeltene.

Viktig oljeindustri I går sa Rahmatullah Mohamed Osman ved det sudanske utenriksdepartementet at situasjonen var den størte krisa siden separasjonen av områdene.

- Når de går dypt inn i Sudan, og påvirken nerven av vår oljeindutri, er det veldig alvorlig, sa han ifølge Guardian.