Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sudbø får ikke lenger være tannlege

Helsetilsynet vil frata Jon Sudbø autorisasjonen både som lege og tannlege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) - Bakgrunnen er at vi mener Sudbøs adferd er uforenlig med å praktisere både som lege og tannlege. Vi mener virksomheten hans har vært uforsvarlig, sier fagsjef Gorm Grammeltvedt i Statens Helsetilsyn til VG Nett.

I brevet fra Helsetilsynet får Sudbø tre uker på seg til å gi en uttalelse. Etter det vil det blir gjort et endelig vedtak i saken.

VG Nett skriver også at kommisjonen som ble nedsatt for å granske Sudbøs arbeid, har erklært doktorgraden hans for ugyldig. Også en mengde senere publikasjoner som bygger på samme grunnlagsmateriale som doktorgraden, må trekkes tilbake. Bare fire av artiklene hvor Sudbø har bidratt, står igjen etter skandalen.

Granskingskommisjonen konkluderer med at mesteparten av Sudbøs vitenskapelige produksjon framstår som ugyldig på grunn av manipulasjon og fabrikasjon av grunnlagsdata.

Tidligere denne måneden ba Helsetilsynet politiet om å etterforske Jon Sudbø. Hovedårsaken er at forskerjukset kan ha satt pasienters liv i fare.

13. januar i år ble det kjent at forsker ved Radiumhospitalet, Jon Sudbø, hadde ført sykehuset og kolleger bak lyset ved å fabrikkere data i en stor undersøkelse om munnhulekreft. Senere inrømmet Sudbø at han også har jukset med to andre undersøkelser. Sudbø har sagt opp sin stilling ved sykehuset.

STRIPPET: Jon Sudbø er varslet av Helsetilsynet om at de vil tilbakekalle hans autorisasjon både som lege og tannlege.