Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sudbø kan få jobben tilbake

Men i dag ble han den første som mister doktorgraden på grunn av juks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ettermiddag ble Jon Sudbø den første forskeren noen gang som mistet sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo på grunn av juks. Tidligere i dag opplyste Statens helsetilsyn at Sudbø har trukket sin varslede klage over at han er fratatt autorisasjonen til å drive som lege og tannlege.

Men det betyr ikke at Sudbø er utestengt til å utøve sine yrker som lege og tannlege til evig tide.

Det er vanlig at leger og annet helsepersonell som mister retten til å utøve yrket, får autorisasjonen tilbake.

Men i Sudbøs unike tilfelle har ikke helsemyndighetene noen sak å sammenligne med.

-Jon Sudbø har ikke fraskrevet seg retten til annet enn å anke vår avgjørelse nå. Etter en viss tid kan han søke om å få tilbake autorisasjonen både som lege og tannlege. Og i mellomtiden kan han jobbe i helsevesenet i stillinger som ikke krever autorisasjon, som for eksempel administrative stillinger og assistentstillinger, sier avdelingsdirektør Gorm Are Grammeltvedt i Statens helsetilsyn til Dagbladet.no.

Og begrepet "en viss tid" kan bli en nøtt dersom Sudbø ønsker å vende tilbake til sin lest.

To år vanlig

- Jeg kan bare referere til saker Helsetilsynet har erfaring med. Den mest vanlige grunnen til at helsepersonell mister autorisasjonen, er rusmisbruk.

 KAN SE FRAMOVER: Ribbet i dag, men Jon Sudbø har alle muligheter til å få tilbake autorisasjonene sopm lege og tannlege. Foto: John Terje Pedersen.
KAN SE FRAMOVER: Ribbet i dag, men Jon Sudbø har alle muligheter til å få tilbake autorisasjonene sopm lege og tannlege. Foto: John Terje Pedersen. Vis mer

Og der har vi flere eksempler på at helsepersonellet er tilbake i full jobb igjen
etter to år.

 
Da er kravet blant annet at helsepersonellet skal holde seg rusfri i to år og følge opp et behandlingsopplegg.

- Og hvis årsaken til tap av autorisasjon er straffbare forhold, for eksempel seksuelle overgrep mot barn eller pasienter, har praksis vært at tilliten må være gjenopprettet for å gi autorisasjonen tilbake. I praksis har det vært en minimumstid på to år, sier avdelingsdirektør Grammeltvedt.

Det er heller ikke sjelden at leger får tilbake en begrenset autorisasjon med et underordnet ansvarforhold eller med en arbeidsgiver som tar på seg ansvaret for legens virksomhet.

Pasientene ikke skadelidende

Jon Sudbø mistet jobben både ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet og Universitetet i Oslo for å få ha fabrikert data i forskning om munnhulekreft. Men verken det sammenslåtte sykehuset eller Statens helsetilsyn har funnet noen holdepunkter for at Sudbøs pasienter er blitt rammet av forskningsjukset.

PRESTISJE: Kreftforskeren Jon Sudbøs prestisje steg raskt etter artiklene i forskningsstidsskriftet The Lancet og New England Journal of Medicine.
KAN KOMME TILBAKE: At Jon Sudbø har fraskrevet seg retten til å anke, betyr ikke at han ikke kan få tilbake autorisasjonen som lege og tannlege, sier advelingsdirektør Gorm Are Grammeltvedt i Statens helsetilsyn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!