- Sudbø vil ta ansvaret alene

Jon Sundbø ga sine første uttalelser etter jukseskandalen i går, gjennom sin nye advokat. Han ønsker å legge alle kortene på bordet, og frikjenner sine medforfattere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legen og forskeren Jon Sudbø, som siden sist fredag har vært i hardt vær etter avsløringer om oppdiktede testpasienter, uttaler seg i dagens utgave av Aftenposten gjennom sin advokat Erling O. Lyngtveit.

- Min klient uttrykker at han ønsker å være helt åpen og at han vil samarbeide med granskningskommisjonen og sine arbeidsgivere. sier høyesterettsadvokat Erling O. Lyngtveit til avisa.

Tar skylda alene

Jon Sudbø, som etter avsløringene er sykmeldt og innlagt på sykehus, uttrykker gjennom sin advokat at situasjonen er svært beklagelig. Han forsikrer også om at ingen av de 13 medforfatterne, hvorav flere ikke har hatt noe med artiklen å gjøre, ikke har noe skyld i jukset.

- Det er han ene og alene som har gjort dette. Han alene vil ta ansvaret og de konsekvenser som måtte komme, sier hans advokat til Aftenposten.

Han avviser at jukset er gjort i økonomisk hensikt.

- Det er engasjement, iver og et sterkt ønske om å være dyktig og lykkes. Det har ikke med penger å gjøre, det er helt klart.

Flere falske data

I tillegg til den mye omtalte artikkelen i The Lancet, innrømmer Jon Sudbø nå at en artikkel fra The New England Journal of Medicine i april 2004, og en fra Journal of Clinical Oncology fra mars 2005, inneholder oppdiktede data om henholdsvis tall fra dødelighetsregisteret og blodprøver fra røykere.

- Sudbø kan derfor ikke gå god for resultatene som er presentert i disse artiklene heller, sier advokaten til Aftenposten, og understreker at hans klient har det veldig vanskelig om dagen, men håper skandalen med forskningsresultater ikke går utover hans gjerning som lege.

Advokaten hevder også at de falske opplysningene Sudbø ga da han ble ansatt som overlege ble gitt i den tro at han hadde den praksisen som trengtes.

MER JUKS: Lege og forsker Jon Sudbø frikjente sine medforfattere og innrømmet juks i to nye artikler i sin første uttalelse i saken, gjennom sin advokat søndag.