POLITIKK: Raymond Johansen: - Jeg er ikke så flink til å ta meg fri. Det surrer og går oppi der.  Foto: Are Haram / Finansavisen
POLITIKK: Raymond Johansen: - Jeg er ikke så flink til å ta meg fri. Det surrer og går oppi der. Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer

Sugar Ray

Den politiske tungvekteren er klar for kamp. Ringen kan bli avsluttet i Oslo Rådhus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen / Marte Osen): Det føles som den kaldeste sommerdagen i Oslo noensinne. Raymond Johansen er tilbake fra sommerferie, og regnet høljer ned. For bildenes skyld gjøres intervjuet utendørs. Johansen selv ser ikke ut til å la seg påvirke av hverken kulde, regn eller bildetaging. Han snakker tydelig og vektlegger ordene med bestemte hodebevegelser. Skjorten er strøket og dressen ren. Ferien er over, og om noen uker braker valgkampen løs i Oslo.

Johansen er tilbake fra seiltur over Nordsjøen, til Shetland og Orkenøyene. Han har vært i Skottland for første gang.

- Var bra vær over sjøen. Eller kuling da, men det er jo bra. Nå er jeg uthvilt og klar for å begynne å jobbe.

- Kan du seile?

- Nei, men jeg er brukbart mannskap.

Johansen kom seg over Nordsjøen som matros. Nå vil han hjem for å bli kaptein i Vika.

Men først: - Livets alvor og behov for tilstedeværelse gjør at handlingsmålet er sterkere enn reisemålet. Hva mener du med det?

- Var ikke det stilig sagt? Jeg er i det filosofiske hjørnet etter ferien. Å være politiker på høyt nivå, og å få med deg mennesker, krever et sterkt indre fokus. Man må være tilstede.

Handlingsmålet er utvilsomt å få kontoret i første etasje i Oslo Rådhus' østre tårn, pr. i dag okkupert av Høyres Stian Berger Røsland. Nesten 20 år har gått siden Arbeiderpartiet sist hadde kontoret.

- Etter 18 år blir du fartsblind og mangler originalitet. Du mangler ideer og gjennomføringskraft. Erfaringer fra et langt politisk liv viser at du ser begrensninger og ikke muligheter når du har sittet for lenge.

- Har de gjort en god jobb?

- Vi står overfor utfordringer, som at det er for mange i barnehagekø, at det bygges alt for lite boliger og at det må et krafttak til for å gjøre eldreomsorgen bedre. Men økonomien er bedre enn når vi overtok etter Høyre i 1991 med fire milliarder i underskudd. Og om jeg får være frekk, så er det ingen tvil om at Høyre har hatt godt av at Arbeiderpartiet har sittet i regjering og satset hardt på kommunene, sier han og benytter det velkjente politikertrikset: Å skryte av andre partier mens du egentlig skryter av deg selv.

Det er ingen tvil om at Johansen har hatt et langt politisk liv. Allerede som 14-åring møtte han opp på sitt første AUF-møte på Trosterud. Der satt en gjeng som var betraktelig eldre, og muligens langt mer rutinerte. Det brydde ikke Johansen seg om. Han fortsatte å gå på møter.

Det er mange måter å være i opposisjon mot sine foreldre på. Johansens var å skifte parti. Han endte opp i Sosialistisk Venstreparti. Som leder av Oslo SV var han også byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Han var blant annet mannen bak forslaget om å få Rådhusplassen bilfri. Så tok opposisjonen slutt.

- Jeg prøvde å lage et Ap av SV. Det var greit å finne hjem igjen. Jeg er EU- og NATO-tilhenger. Hva er vitsen med å være der da? Jeg driver med politikk for å få makt til å gjennomføre noe. Det var viktigere å mene noe enn å gjennomføre noe i SV på den tiden, selv om det har endret seg i dag.

Og nå vil Johansen bli byrådsleder i Oslo. Det har han tenkt å bli ved å snakke om egen politikk. Blant annet eiendomsskatt. Oslo Arbeiderparti ønsker eiendomsskatt i Oslo, og blir denne modellen innført vil i overkant av 22 prosent av boligeierne måtte punge ut. Fradragssystemet risikerer også å bli endret dersom Johansens samarbeidskompiser forhandler seg dithen.

- Det er en veldig ærlig valgkamp. Vi skal skaffe barnehageplasser, styrke eldreomsorgen og innføre velferdsteknologi. Derfor har vi også øremerket inntekt fra eiendomsskatt til omsorg og barnehager. Og så er det en gave til Høyre som nå har et politisk forslag de kan debattere og være imot, for det er lite nye forslag ellers fra den kanten, proklamerer han.

Men en gave kan også være et kalkulert strategisk trekk. Og det er fortsatt uavklart hvor mange kompiser Johansen får støtte av etter høstens valg. Miljøpartiet De Grønne er for eksempel tydelige på at de er uavhengige.

Et grønnere Oslo er noe Johansen brenner for. Han vil satse enda mer på kollektivtrafikk og boligbygging. Befolkningen her er både snille og beskjedne. Oslo har, ifølge ham, slitt med å få de store samferdselsinvesteringene.

- Hvordan skal du få Oslo grønnere?

IMBESIL INTOLERANSE: Med andre ord rasisme. Det er det verste Johansen kan tenke seg. Foto: Are Haram / Finansavisen
IMBESIL INTOLERANSE: Med andre ord rasisme. Det er det verste Johansen kan tenke seg. Foto: Are Haram / Finansavisen Vis mer

- Nei, det må regne mer, da! prøver han seg, og tar en kunstpause. - Vi må bygge boliger og næringsbygg tettere og nærmer kollektivtrafikk, og få klimafotavtrykkene mindre. Jeg skulle også ønske vi kunne stille knallharde krav til omkringliggende kommuner. Enkeltstående er dette det viktigste. Oslo har høy kollektivandel, den er ok, men må bli enda høyere. All trafikkvekst som nå bygges skal tas med sykkel, gang og kollektiv. Vi må ta innover oss at Oslo vokser med to klasserom i uken. Molde by hvert annet år. Molde hvert år inkludert Akershus.

Johansen har tvillinggutter i 20-årene, og er nylig separert. Når det gjelder damedraget er han usikker.

- Da jeg vokste opp hadde jeg mest draget på dyr. Det var hardt! En gang var det en okse som plukket ut meg blant alle ungene. Da måtte tanten min få meg inn i et fjøs fort som fader. Dagen etterpå matet jeg en hest. Så snur jeg ryggen til, og tror du ikke hesten dæven døtte skulle over inngjerdingen etter meg. Og da tenkte jeg at jeg gjerne skulle hatt mye mer draget på damer enn alle de dyrene!

Men å få med seg folk, det tror han at han kan. Han har tenkt mye på lederrollen, og hvordan den har forandret seg fra han var klubbleder i et rørleggerfirma til nå, etter mange år som leder i store organisasjoner.

- Det dreier seg om å få med seg andre mennesker, få dem til å yte. Finne ut hva de kan for å nå inn og komme frem til noe bra sammen. Det er veldig viktig for meg. Politikere skal ha meninger, men de må også klare å komme gjennom og gjennomføre. Det er ikke sikkert jeg har lyktes med det, det må noen andre svare på.

Å bygge lag det kan han gjøre både fra kontoret og ved banen.

- Det å være fotballtrener - jeg var det da guttene var små - det er kult! Å få folk til å samhandle om noe, få dem til å spille på komplementære ferdigheter. Da kommer resultatene veldig fort. Tenk å være statsminister! Du får resultatene etter fem år, og da er det noen andre som har tatt over og får æren.

Johansen hikster og ler mens han prater. Fotball er gøy. Det kan han konstatere.

- Vålerenga har jeg fått intravenøst. Pappa tok meg tidlig med på kamper. Farfar, som jeg sto veldig nær, døde høsten 2005. Like før kom Ap igjen i regjering og Vålerenga vant serien. Da var han glad.

Johansen er en ydmyk fyr. Han har respekt for kunnskap. Men når det gjelder fotball er det harde bud. Han er uten tvil svært fornøyd med at bystyret endelig har gått inn for å selge Valle-tomten til VIF for én krone.

Men interessen for samfunn kom også før han troppet opp på Trosterud. Det hele startet med en globus han hadde på nattbordet. Den studerte han nøye. Og det han kjente igjen fra globusen, det leste han om i avisen. Han spurte og gravde, men foreldrene var ikke så veldig interessert. Men han var hektet. Han jobbet både på sykehjem og som lastebilsjåfør, før han endte opp som rørlegger.

- Savner du rørleggertiden?

- Jeg har jobbet på en del råbygg her i sentrum. Om vinteren er det jævla kaldt. Når man kommer på jobb om morgenen sitter man på kistelokket, altså verktøykassen, klokka halv syv og drikker kaffe. Det er deiligere på et kontor. Der kan det til og med hende at noen kommer inn med kaffe til deg.

- Er du annerledes, din bakgrunn tatt i betraktning?

- Jeg har jo den bakgrunnen jeg har. Jeg har i hvert fall alltid vært opptatt av å spille på andres kunnskap. Det at jeg ikke selv har en lang formell utdannelse, har jeg etter hvert fått veid opp for med kompetanse. Jeg har respekt for kunnskap. Jeg har ikke en doktorgrad i økonomi å stille opp med når jeg skal forsvare noe. Jeg er veldig kunnskapssøkende. Det har ikke bare med bakgrunnen å gjøre, det er det sikkert andre som er også. Men jeg er kanskje annerledes.

Én ting Johansen raskt skal styrke om folket vil ha ham som byrådsleder, er Oslo-offentligheten.

- Det er risikofritt å være politiker i Oslo, for du blir ikke fulgt. Vi bruker 50 milliarder på driftsbudsjettet og 10 på investeringer, og det er ingen medie-interesse. Det kan være en lettelse for politikere men ikke for demokratiet.

Johansen kan alle politikertriksene i boken. Han stiller spørsmål tilbake. Han svarer på noe annet enn det han blir spurt om. Spøker. Ler. Endrer elegant tema. Avleder. Tilbyr journalisten sin mat. Noe mindre kan vel heller ikke forventes av en politiker som vil bli byrådsleder.

Flere økonominyheter Hegnar: - Kupromp er en miljøtrussel
Da får vi vite om pengetrykkingen stanser
Disse selskapene slipper tall