Sugen Sonja

- Gode jordbær, sa dronningen som hadde med Harald til Holmestrands 250-års jubileum. Men showet stjal Karin (84)...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søte jordbær fra Holmestrand, museumsåpning og entusiastisk sang på sykehjemmet var blant opplevelsene dronning Sonja og kong Harald fikk med seg da de fredag var med på å feire 250-års jubileet til byen mellom fjellet og fjorden.

Da kongeparet skulle hilse på beboerne på Holmestrand sykehjem, tok Karin Bjørnstrøm (84) styringen med sped stemme: Hun sang -Mona, ingen kvinne er som deg...

Dronning Sonja holdt Karin i hånden mens 84-åringen framførte sangen fritt etter «Ramona ingen kvinne er som deg». Da vinket dronningen fylkesmann i Vestfold, Mona Røkke, til seg og sa: -Det er jo deg hun synger til.

En utholdende Karin sang og sang og fikk til slutt kongelig applaus.

- Det var nydelig. Bravo, bravo, bravo, smilte dronning Sonja.

Bak sto kong Harald med et smil om munnen og blomsterbukett i hendene.

På vei ned til lunsj ved Holmestrand fjordhotell, tok ordfører Johan Svele kongeparet med på en liten omvei for å se om kongen husket fra barndommen.

- Jeg vet ikke om det er sant, men de eldre her i byen sier at når den gang kronprins Olav og hans kronprinsesse var i Holmestrand, løp prinsen livlig rundt. Jeg ville vise kongen stedet igjen, sier Svele til NTB.

Og kong Harald kunne i sin tale til folket i Holmestrand fortelle at han kanskje ikke husket så mye fra leken på holmer og strand.

- Som barn var jeg ofte på besøk i Holmestrand. Dessverre husker jeg ikke så mye av leken fra den gang, men jeg husker siden fra det å kjøre gjennom eller forbi byen. Byen er jo på mange måter forbundet med E18 og etter hvert Holmestrandtunnelen. Mange har et kjøreforbiforhold til byen, som er en godt bevart hemmelighet, sa kongen som videre roste innbyggerne og byens vakre natur og spennende arkitektur.

Etter lunsjen som besto av pir og kremet agurksalat, samt vaniljeis à la Gabrielsen, med friske jordbær og marinert mynte, fikk kongen Holmestrands 250 års bykonjakk, mens dronningen mottok Holmestrands nye historiebok. I Holmestrandfjorden lå kongeskipet «Norge» og ventet på å frakte kongeparet fra 250-årsbyen, noe ordføreren viste til da han overrakte presangene til kongeparet.

- Jeg ser for meg at dronningen kan sitte behagelig på dekk å lese og samtidig nippe konjakken, sa Svele til latter fra kongeparet og lunsjgjestene.

Sjøen rundt sjaluppen og kongeskipet var full av båter og folk som viftet med norske flagg. At været var upåklagelig under kongeparets besøk i Holmestrand, skulle dronningens ønske om solbriller si alt om. Under festforestillingen i Kullboden, kom en av sikkerhetsvaktene diskret bærende på Sonjas vern mot sola.

For mange var det stort at Holmestrand Aluminium Museum ble offisielt åpnet av dronning Sonja.

- Aluminiumsproduksjonen hadde sitt utgangspunkt i Holmestrand, og det har foregått mye pionerarbeid i disse lokalene, sa direktør Carl Ludvig Kjeldsen.

På museet fantes bilder av kjøkkentøyet daværende kronprins Olav og kronprinsesse Märtha fikk til sitt bryllup i 1929, samt gavene dronning Sonja og kong Harald fikk til sitt bryllup i 1968.

- Hvis noe av det fortsatt skulle eksistere etter brannen på Skaugum, er det nok noen her som ville bli veldig glad for det, sa Kjeldsen med bønn i stemmen.

Før avreise med kongeskipet, hadde kongeparet også rukket byvandring, der kongeparet fikk smake på ekte jordbær fra Holmestrand. Ifølge dronningen var de lokale bærene både fine og søte.

- De var gode, sa Sonja og tok et bær til etter første munnfull.

(NTB-Sofia M. Fossum)

<B>GAMMEL SANGFUGL: Karin Bjørnstrøm (84) fanget den kongelige oppmerksomheten med en liten trudelutt.
<B>BÆRSUGEN: Dronning Sonja koste seg med jordbær i sommervarmen.
<B>POPULÆRT BESØK: Dronning Sonja vandret Holmestrands gater og ble hyllet av mange fremmøtte. Barna fikk gitt gaver i form av tegninger og blomster.