Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Suger blod året rundt

Nå biter flåtten seg fast nesten året rundt. Den er ikke lenger bare en sommerplage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den første flåtten i år fjernet jeg i februar allerede. Den siste i fjor fjernet jeg i desember, sier Kjetil Dahl. Han driver smådyrpraksis på Nesodden, som tydeligvis er et gunstig område for flåtten. Med de etter hvert så milde vintrene og fuktige somrene har blodsugeren optimale forhold. Dahl mener å registrere en økning i tilfeller - om det skyldes mer flått eller om folk er mer oppmerksomme, er vanskelig å si.

- Men vi ser nå at flåtten har spredt seg gradvis nordover langs kysten. Flått er blitt registrert så langt nord som til Salten i år. Områdene uten flått får nyte sin status så lenge det varer, sier Dahl.

Problemet med flått er at rundt ti prosent av bestanden er bærere av borrelia burgdorferi, en såkalt spiroket. Spiroketen likner såpass mye på bakterier at den kan knekkes med penicillin, dersom infeksjonen oppdages i tide. Men dersom behandling uteblir, kan hunden bli alvorlig syk. Symptomene er for eksempel ansiktslammelse, halthet på grunn av leddbetennelse, manglende matlyst, slapphet og nyresvikt.

- Hunder med nyresvikt blir som regel avlivet. Det samme gjelder for hunder som er kronisk slappe, uten matlyst, uten livsgnist og eventuelt med kronisk halthet. Men heldigvis er det sjelden at hunder får infiserte flåttbitt.

Men flåttbitt, det får bikkja - og det gjerne mange på en gang. Det enkleste er å bare nappe ut blodsugeren. Man må bare passe på å klype til så langt inn på flåtten som mulig, vri rundt en gang, og så røske til raskt og kontant. Skulle noe av flåtten bli sittende igjen, bør man rense med noe desinfiserende.

- Når bør man kontakte veterinær?

- Som regel er flåttbitt ufarlig. Ved kraftig betennelsesreaksjon og dersom dyret skulle bli slapt og få feber, bør veterinær kontaktes.