Suger penger fra statskassa

Bill Clinton vil koste mer enn 10 millioner kroner hver år i resten av sitt liv som pensjonist. «The million dollar Bill» blir dermed den dyreste ekspresidenten for amerikanske skattebetalere noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pengene skal brukes til å dekke lønna til Clinton og hans ansatte, reiser, diverse kontorutgifter og Secret Service-beskyttelse.

Historiens dyreste

Også tidligere amerikanske presidenter har fått klekkelige utbetalinger etter at de har forlatt Det hvite hus.

Men Clinton er nesten dobbelt så dyr i drift som sine forgjengere Ge orge Bush (5,7 millioner) Ronald Reagan (5,1), Jimmy Carter (4,7) og Gerald Ford (4,6).

Ikke alle er like begeistret over Clintons pensjon.

I utgangspunktet ønsket «Ville Bill» å flytte inn i Carnegie Hall Tower midt på Manhattan, men måtte droppe planene da han ble kritisert for grenseløs ekstravaganse. Prislappen var anslått til 7,5 millioner kroner i året.

I stedet måtte Clinton nøye seg et lokale på 2800 kvadratmeter høyere opp på Manhattan til litt under halvparten av leia.

I neste uke ventes det at den amerikanske kongressen skal godkjenne Clintons budsjett.

Dette får Clinton

  • Lønn:
1523000
  • Personalkostnader:
1923000
  • Reiser:
529000
  • Husleie:
3246000
  • Telefonregninger, post-, print-, og kopieringskostnader:
597000
  • Kontorutstyr og materiell:
551000
  • Øvrige utgifter:
735000
  • Totalt:
9104000

I tillegg kommer utgifter til Secret Service som gir en samlet utgift på over 10 millioner kroner.

- Det er bare «the establishment» i Washington som kan anse en 10 millioners pensjonsordning som en sparepakke, sier Pete Sepp.

Til salt på maten

Bill Clinton trenger ikke gjøre noe som helst for å få lønna. Han kan trygt tenne seg en sigar, legge beina på bordet og la telefonen ringe.

Men ingenting er i veien for at han kan ta ekstraoppdrag for å spe på lønna. For hver av talene han holder rundt om i verden, får har en drøy million kroner. Blir kårene fremdeles for trange, er det bare for Clinton å skrive ferdig sin planlagte bok, som forlagene allerede har bydd over 70 millioner kroner for.

IKKE MINSTEPENSONIST: Amerikanske skattebetalere må ut med mer enn 10 millioner kroner i året for å finansiere Bill Clintons liv som pensjonist.