Suharto går ikke av

JAKARTA (NTB-Reuters): Indonesias president Suharto gjorde det i dag klart at han ikke vil gå av ennå, men lede en reformprosess mot valg der han selv ikke vil stille opp på nytt. Men Indonesia-eksperter tror ikke på løftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Suharto sa i en 15 minutter lang direkteoverført tale på fjernsyn at han ville bli sett på som en uansvarlig leder om han bare gikk av nå. Det ville ikke løse Indonesias problemer, sa han.

Han gjorde klart at grunnloven må respekteres. I motsatt fall vil følgen bli blodig borgerkrig.

Suharto lovte at det skal holdes nyvalg på president, der han selv ikke vil være en av kandidatene. Han oppga ingen dato for valget, men sa at det vil skje så snart som mulig.

Den 76 år gamle presidenten sa at hans etterfølger må utpekes i henhold til grunnloven og konstitusjonelle regler. Suharto har sittet 32 år ved makten. Han ble gjenvalgt av nasjonalforsamlinge n for en sjuende femårsperiode i mars. Nasjonalforsamlingen, der en stor del av representantene er håndplukket, kontrolleres av Suharto.

I tre måneder har studenter over hele landet demonstrert mot Suharto. Den siste tiden har kravet om hans avgang blitt framsatt med økende styrke. Likevel sa Suharto tirsdag at han vil fortsette, og lede en reformprosess som president.

Suharto sa han vil treffe alle nødvendige tiltak for å stabilisere situasjonen i landet.

Imens samlet 8 000 studenter seg rundt parlamentsbygningen, der det skulle drøftes om en samlet nasjonalforsamling skulle støtte opp om kravet om at Suharto går av som parlamentspresident Harmoko kom med i går.

Indonesia-kjennere tror at valget kanskje ikke vil bli holdt før om et år. Valget vil trolig bli holdt under streng kontroll av de væpnede styrkene.

- Vi må huske på at ingen av disse lederne er demokrater. De ønsker ikke egentlig at folket skal delta i styre og stell, sier australieren Damien Kingsbury, forfatter av boken «The Politics of Indonesia».

- Tidligere har den kandidaten vunnet som har hatt de militære i ryggen, uansett oppslutning blant velgerne, sier Kingsbury.

(NTB)