Suharto gikk av til slutt

Indonesias president Suharto erklærte i morges at han trekker seg som landets president med øyeblikkelig virkning. Visepresident Jusuf Habibie overtar og skal sitte perioden ut til år 2003.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg har bestemt meg for å erklære at jeg opphører med å være president for republikken Indonesia fra det øyeblikk jeg leser denne kunngjøringen, sa Suharto i den direktesendte talen fra Merdaka-palasset klokken 09.00 lokal tid, 04.00 norsk tid.

Han viste til paragraf 8 i grunnloven der det står at visepresidenten tar over hvis presidenten faller fra eller ikke er i stand til å skjøtte sitt embete. Med en utstrakt Koran over hodet avla Habibie presidenteden.

Habibie tilhører Suhartos innerste krets, og allerede da han ble utnevnt til visepresident kom det reaksjoner på sammenblanding mellom vennskap/forretninger og politiske verv.

At han skal sitte til år 2003 kan lett oppfattes som at det gamle systemet fortsetter med en ny gallionsfigur.

Rais skeptisk

Den innflytelsesrike muslimske lederen Amien Rais hadde ingen tro på at Habibie vil bli sittende så lenge.

- Jeg tror Habibie kommer til å få en overgangsregjering. Jeg tipper at etter tre til seks måneder må han også gå av, sa Rais.

Rais sa han vil vente med å felle en dom over Habibie til han ser hva slags regjering han utnevner. Hvis det består av ærlige, faglig dyktige mennsker, vil han støtte den.

- Men hvis den består av korrupte mennesker, hvis den stinker av nepotisme, så vil jeg ikke støtte den, sa Rais.

Jubel

Blant studentene som har okkupert parlamentsbygningen utløste nyheten om Suhartos avgang vill jubel. Men en studentleder skrek gjennom mikrofonen at jobben ikke var gjort ennå. - Både Suharto og Habibie må gå av og holdes ansvarlig for sine feilgrep, sa

han.

I Washington uttrykte president Bill Clinton stor tilfredshet med Suhartos avgang. Utenriksminister Madeleine Albright var med på å øke presset mot Suharto da hun sa at han burde gjøre nasjonen en siste tjeneste ved å trekke seg.

Veltet

Forsvarsminister og forsvarssjef, general Wiranto, holdt en kort tale der han forsikret at militæret står som garant for maktskiftet. Han ba befolkningen om å holde seg i ro og sa de militære har lovet å sørge for Suharto-familiens sikkerhet.

Suharto (76) har sittet med makten i 32 år. Han ble gjenvalgt til en ny femårsperiode så sent som i mars. De siste ukene har det skjedd en voldsom radikalisering av opinonen, med studentene som spydpiss.

Suhartos styre ble slått over ende av valutakrisen som begynte i Thailand i juli i fjor. Den økonomiske krisen utløste spenninger i det indonesiske samfunnet som var blitt holdt i sjakk av årlig vekst på 8 prosent.

(NTB-AFP)

RESIGNERT: Suharto trakk seg med umiddelbar virkning i morges. Hvis ikke ville han blitt stilt for riksrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer