Suharto på vei mot stupet

Studentene kan nå lykkes i sin kamp for å felle Indonesias mektige diktator Suharto. Soldatene løftet ikke våpnene da demonstrantene i går trengte seg inn i landets nasjonalforsamling. Men landets hærsjef, general Wiranto, varslet at det ikke skal bli enkelt å bli kvitt den styrtrike eneherskeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i Indonesia er fortsatt høyspent, og det spekuleres i hvilken rolle de væpnede styrkene kommer til å spille de nærmeste dagene. Gårsdagens scener utenfor nasjonalforsamlingen ga imidlertid folk håp om en fredelig avgang for Suharto: i fire lastebiler og en konvoi av biler la hundrevis av studenter i vei fra universitetsområdet mens tungt væpnede soldater bare så på. Stemningen var høy og mange av studentene viftet med roser foran nesene på soldatene.

Suharto blir nå mer og mer isolert. De parlamentariske lederne fulgte studentenes krav og forlanger at diktatoren må gå av. Men den mektige hærsjefen, general Wiranto, avviste i går kveld uttalelsene som uten konstitusjonell betydning.
Utenfor nasjonalforsamlingen stod flere titalls soldater med pansrede kjøretøyer, men flere hundre studenter ble likevel sluppet inn for å overlevere bønneskriv om at nasjonalforsamlingen avsetter Suharto. Nasjonalforsamlingen er stort sett håndplukket av ham selv.

Nye blodbad

I morgen mobiliserer den muslimske lederen Amien Rais millioner av mennesker til en massedemonstrasjon mot Suharto. Rais leder en organisasjon med 28 millioner medlemmer og har høylytt uttalt at Suharto bare har noen uker igjen som president.

Wiranto oppfordrer folk til å holde seg hjemme. Advarselen signaliserer at det kan bli nye blodbad i gatene. Wiranto blir av mange tippet som Suhartos etterfølger, og han vil opprette et eget reformråd hvor studenter og opposisjonen også skal ha medlemmer.

Upopulær etterfølger

Suharto kan bare bidra til en nasjonal forsoning ved å kunngjøre sin avgang, sa nasjonalforsamlingens førstepresident Harkomo i går.

Harkomo har tidligere vært regnet som en nær venn av presidenten, og er tredjemann i det indonesiske hierarkiet etter president Suharto selv og visepresident Jusef Habibie.

Hans klare utfordring kan føre til at Suharto må oppgi kampen for å beholde sin makt, mener observatører. Harkomo vil kalle sammen til ekstraordinær sesjon i Folkets rådgivende forsamling (MPR), som er Indonesias høyeste lovgivende organ og som hvert femte år utpeker president og visepresident.

Går Suharto av frivillig, skal Habibie ifølge konstitusjonen overta som president. Det vil ikke studentene og opposisjonen tolerere.