Suhartos nye liv

JAKARTA (Dagbladet): Tidligere president Suharto nyter pensjonistlivet i fulle drag i et herskapshus i Cendana-gata i det sentrale Jakarta. Men den 76 år gamle eksdiktatoren er fremdeles en mektig skygge i indonesisk politikk og økonomi. Hver fredag går han til bønn sammen med landets generaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette hevder Suhartos advokat i et intervju med Dagbladet.

Mens indonesisk presse åpent forteller historier om Suharto-familiens korrupsjon, samrøre og nepotisme, tegner advokat Johannes Jacob et bilde av sin klient som en myk, gammel bestefar.

- Min klient leker med barnebarna sine, ser på fjernsyn og leser aviser. Suharto ønsker ikke å spille noen politisk rolle, sier Jacob til Dagbladet.
Den katolske forretningsadvokaten leder teamet av advokater som på vegne av Suharto og hans seks barn kjemper en knallhard kamp på to fronter:

For det første å forhindre at Suharto-familien blir stilt for retten, for det andre å beholde den eventyrlige formuen de har tilranet seg gjennom de 32 årene Suharto satt ved makten.

Anslagene over formuen varierer fra fire til 40 milliarder dollar. Pengene er plassert i alt fra flyselskaper, bilfabrikker og tollveiprosjekter til regnskogplantasjer og petroleumskonsesjoner.

- Vi ønsker å bevise at anklagene mot Suharto og hans familie er falske og fabrikkerte, sier Jacob.

Gull og glitter

Vi møter Jacob seint om kvelden på luksushotellet Le Meridien i Jakarta. Han har gullbriller med gullsnor rundt halsen, gullmelert slips, en tykk gullring med jadebesetning, gullspenne på beltet, gullighter og gulletui til mobiltelefonen med inskripsjonen VIP.

Hans vakre javanesiske sekretær har for sin del mobiltelefon med gullantenne.

- Magasinet Forbes anslår at Suharto og barna hans har eierandeler i 3200 indonesiske selskaper og en familieformue på fire milliarder dollar. Er dette anslaget korrekt?

- Akkurat nå er saken under etterforskning av riksadvokaten, og vi må vente på hans konklusjon. Alt annet er rykter som ikke kan bevises. Tilliten til etterforskningen er tynnslitt. Etter bare to måneder i stolen, fikk den forrige sjefen av påtalemyndigheten for et par uker siden sparken. Han ble erstattet av en jurist fra Indonesias væpnede styrker (ABRI).

President B.J. Habibie er en nær venn av Suharto, og uttaler seg uhyre forsiktig om sin forgjenger og etterforskningen mot ham.

- Det var utelukkende regjeringens egen beslutning å foreta byttet. Det hadde ingenting med Suhartos sak å gjøre, hevder Jacob.

«Veldedige stiftelser»

- Hvor mange selskaper eier Suharto?

- Vi snakker bare om veldedige stiftelser som gir støtte til helse, utdanning, kirker og moskeer og landbruksprogrammer, sier advokaten.

I virkeligheten tjener disse stiftelsene som paraplyer over den omfattende forretningsvirksomheten til Suharto og hans seks barn. Trøsten for fattige indonesere er at finanskrisen også har rammet Suharto-familiens selskaper med full styrke.

Suharto er formelt sett fremdeles leder av det statsbærende partiet Golkar. Han har vetorett over viktige beslutninger og kontroll over partiets forretningsimperium.

Selv om Golkar nå er splittet, tyder mye på at Suhartos innflytelse er betydelig. Datteren Siti og sønnen Bambang er også medlemmer av styret i Golkar.

Partiets ekstraordinære generalforsamling seinere i juli kan bli svært viktig for Suharto-familiens politiske framtid.

- Ser Suharto for seg en mer aktiv rolle i framtida?

- Han har tatt et valg om ikke å involvere seg i politikk igjen. Han nyter pensjonisttilværelsen, svarer Jacob.

Generalenes bønn

Hver fredag de siste tre ukene har Suharto gått til bønn i de væpnede styrkers moskeer. Noen ganger har han bedt sammen med general Wiranto, den dyktige karaokesangeren som er både forsvarssjef, forsvarsminister og sjef for politiet og sikkerhetstjenesten.

Både Suhartos advokat og general Wiranto selv avviser at eksdiktatoren fremdeles har kontroll over de væpnede styrkene.

- Suharto er en likefram kar. I dagliglivet bryr han seg bare om familien. Dessuten tenker han på at folket skal ha det bra, at de ikke sulter eller utsettes for andre uventede hendelser, sier Jacob.

- Har Suharto eller hans barn vurdert å flytte fra Indonesia?

- De vil bli her. De har ingen planer om å flykte til utlandet.

«God helse»

Før Suharto ble valgt til president for sin sjuende femårsperiode i mars, gikk ryktene i Jakarta om at han var syk og svekket.

- Er Suharto ved god helse?

- Ja. Tusen takk. Han er ved god helse.

Jacob forteller at han selv skrev til Suharto for å tilby sin hjelp.

Dagen etter ble han kalt til den aldrende eksdiktatorens hus i Cendana-gata i det velstående Menteng-distriktet.

«Dette er Guds vilje», sa Suharto og ga ham jobben.

- Jeg drives bare av at rettferdigheten skal skje fyllest. Jeg har sterke følelser for den gamle mannen. Suharto har ikke hatt noen annen motivasjon enn å bruke sine fullmakter riktig gjennom 32 år. Hvis ikke, ville han ha vært den rikeste mannen i verden.

AVSLØRINGER:På gata i Jakarta selges aviser og magasiner med nye avsløringer om Suharto-familiens imperium. For kort tid siden kunne dette ha ført til lange fengselsstraffer i Indonesia.

<B>AVSLØRINGER:</B> På gata i Jakarta selges aviser og magasiner med nye avsløringer om Suharto-familiens imperium. For kort tid siden kunne dette ha ført til lange fengselsstraffer i Indonesia.