Suhartos sønn arresteres

Arrestordren mot Tommy Suharto for delaktighet i bombeattentatet mot børsen i Jakarta, der 15 mennesker ble drept, har rystet Indonesias pengeelite og ekspresident Suhartos tilhengere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tommy Suharto, som egentlig heter Hutomo Mandala, er ekspresidentens yngste sønn, og en av Indonesias rikeste menn.

Også etter at faren ble tvunget ut av presidentembetet har han oppført seg som om han sto over loven.

Samtidig med arrestordren mot Tommy Suharto gjorde president Abdurrahman Wahid det kjent at det også var utstedt en arrestordre mot lederen for Islamsk Forsvarsfront, en pro-Suharto gruppe.

Nytt attentat

Ifølge president Wahid hadde regjeringen fått etterretningsrapporter som gikk ut på at et nytt bombeattentat var nær forestående.

- Vi har sendt ut arrestordren for å hindre et nytt bombeattentat som det mot børsen i Jakarta, sa Wahid, som hevdet de hadde nok bevis mot de to.

Tommy Suharto mistenkes åpenbart for å ha kjennskap til flere bombe- og skyteepisoder i Jakarta.

I tillegg til børsbomben gjelder det en bombe som gikk av ved riksadvokatens kontor like etter at statsadvokatene hadde avhørt Tommy Suharto om farens forretningsvirksomhet.

En ny kraftig bombe ble funnet dagen etter, og politiet avhørte Tommys livvakter. Den 1. august ble to mennesker drept da en bombe eksploderte ved den filippinske ambassadørens residens. Dessuten mistenker myndighetene Tommy Suharto for å ha kjennskap til skudd mot et vindu i parlamentet, som ble løsnet samtidig med at parlamentsmedlemmer avhørte ham i forbindelse med mistanke om underslag av 4,5 milliarder kroner fra farmere som produserte kryddernellik.

Eventyrlig formue

Under Suhartos styre fikk Tommy monopol på import og distribusjon av kryddernellik, et tilsetningsstoff i de fleste indonesiske sigarettmerker.

I likhet med andre medlemmer av Suhartos nære familie og krets skaffet Tommy seg en eventyrlig formue mens faren satt ved makten.

Foruten kryddernellik-monopolet har han gjort store penger på olje, oljeprodukter, kjemikalier og biler. Han har også fått store inntekter fra bompenger på motorveiene i Indonesia.

Han eier store eiendommer både i Indonesia og i utlandet. Blant de utenlandske eiendommene inngår en stor luksuriøs «hytte» i New Zealands alper. Dit drar han når han vil være helt uforstyrret. Eiendommen er vanskelig tilgjengelig, og man kan bare komme dit ved hjelp av helikopter eller terrenggående kjøretøyer.

SKAL ARRESTERES: Tommy Suharto har en gang tidligere vært stilt for retten - for svindel av nesten 100 millioner kroner. Han ble frikjent.