Historiske dokumenter avslører:

Sukkerindustrien betalte for studie som tonet ned sukkeret som helsesynder på 1960-tallet

- De klarte å avspore diskusjonen om sukker i flere tiår.

SØT PÅVIRKNING: En fersk studie viser at sukkerindustrien påvirket forskningavå sammenhengen mellom sukker og hjertesykdomer i USA på 1960-tallet. Foto: Matt Rourke AP Photo / Scanpix
SØT PÅVIRKNING: En fersk studie viser at sukkerindustrien påvirket forskningavå sammenhengen mellom sukker og hjertesykdomer i USA på 1960-tallet. Foto: Matt Rourke AP Photo / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Historiske dokumenter som ble publisert i en studie i går, viser at den amerikanske sukkerindustrien betalte forskere på 1960-tallet for å tone ned koblingen mellom sukker og hjertesykdommer, samtidig som at mettet fett ble fremmet som synderen i stedet.

De historiske dokumentene ble oppdaget av en forsker ved universitetet i California, San Francisco, og er publisert i tidsskriftet, JAMA Internal Medicine.

Den nye studien viser at fem tiår med forskning på sammenhengen mellom ernæring og hjertesykdom, samt mange av dagens kostholdsanbefalinger, kan ha blitt formet av sukkerindustrien.

- De klarte å avspore diskusjonen om sukker i flere tiår, sier Stanton Glantz, professor i medisin ved U.C.S.F, ifølge The New York Times.

Betalte

De historiske dokumentene viser at gruppa som tidligere het Sugar Research Foundation (i dag kjent som Sugar Association) i 1967 betalte tre Harvard-forskere en sum som i dag ville tilsvart omtrent 50 000 dollar, i forbindelse med en forskningsstudie om fett, sukker og hjerte/karsykdommer. Det framkom aldri i studien at Sugar Reacearch Foundation hadde bidratt med finansieringen, skriver Stat News.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer