Historiske dokumenter avslører:

Sukkerindustrien betalte for studie som tonet ned sukkeret som helsesynder på 1960-tallet

- De klarte å avspore diskusjonen om sukker i flere tiår.

SØT PÅVIRKNING: En fersk studie viser at sukkerindustrien påvirket forskningavå sammenhengen mellom sukker og hjertesykdomer i USA på 1960-tallet. Foto: Matt Rourke AP Photo / Scanpix
SØT PÅVIRKNING: En fersk studie viser at sukkerindustrien påvirket forskningavå sammenhengen mellom sukker og hjertesykdomer i USA på 1960-tallet. Foto: Matt Rourke AP Photo / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Historiske dokumenter som ble publisert i en studie i går, viser at den amerikanske sukkerindustrien betalte forskere på 1960-tallet for å tone ned koblingen mellom sukker og hjertesykdommer, samtidig som at mettet fett ble fremmet som synderen i stedet.

De historiske dokumentene ble oppdaget av en forsker ved universitetet i California, San Francisco, og er publisert i tidsskriftet, JAMA Internal Medicine.

Den nye studien viser at fem tiår med forskning på sammenhengen mellom ernæring og hjertesykdom, samt mange av dagens kostholdsanbefalinger, kan ha blitt formet av sukkerindustrien.

- De klarte å avspore diskusjonen om sukker i flere tiår, sier Stanton Glantz, professor i medisin ved U.C.S.F, ifølge The New York Times.

Betalte

De historiske dokumentene viser at gruppa som tidligere het Sugar Research Foundation (i dag kjent som Sugar Association) i 1967 betalte tre Harvard-forskere en sum som i dag ville tilsvart omtrent 50 000 dollar, i forbindelse med en forskningsstudie om fett, sukker og hjerte/karsykdommer. Det framkom aldri i studien at Sugar Reacearch Foundation hadde bidratt med finansieringen, skriver Stat News.

Resultatet av Harward-forskernes funn ble senere publisert i det prestisjetunge New England Journal of Medicine, og her var koblingen mellom sukker og hjertehelse minimert.

- Lot oss ikke lure

Tidligere leder i Statens ernæringsråd og ekspert i ernæring for Verdens helseorganisasjon, Kåre Norum husker godt debatten om sukker og mettet fett på 1960-tallet.

PROFESSOR: Ernæringsekspert, lege og professor  Kåre Norum. Foto: Per Løchen / NTB / Scanpix
PROFESSOR: Ernæringsekspert, lege og professor  Kåre Norum. Foto: Per Løchen / NTB / Scanpix Vis mer

- Jeg kjente til flere av dem som er omtalt i denne nye studien, og vi visste allerede da at det var forskere som var kjøpt av industrien. Vi lot oss ikke lure, sier Norum til Dagbladet.

Han mener det har hatt liten betydning for folkehelsa at sukkerindustrien kan ha betalt forskere for å tone ned helsefarene ved høyt sukkerinntak.

- Jeg tror ikke det har hatt noen betydning for folkehelsa i det hele tatt, sier Norum som både er lege og professor emeritus.

- Ingen tror sukker er sunt

- Det skadelige med dette er jo at prominente forskere lar seg betale - men det er jo heller ikke noe nytt. Sukkerindustrien har betalt mange, fortsetter Norum.

- Kan dette ha ført til at noen har trodd det var tryggere å spise sukker enn det faktisk er?

- Det er ingen som tror at sukker er sunt, heller ikke den gangen, sier Norum, som tilføyer at de som lurer på hva de helst skal spise bør gå i litteraturen og finne uavhengige forskere der, eller følge kostholdsanbefalingene til helsedirektoratet.

- Vanskelig å kommentere

Verken forskerne eller personene fra Sugar Research Foundationsom betalte dem på 1960-tallet, lever i dag. I en uttalelse til den nye studien sier Sugar Association at 1967-studien ble publisert i en tid da det vanligvis ikke forelå krav om å oppgi finansieringskilder til medisinske tidsskrifter.

The New England Journal of Medicine begynte å kreve slike opplysninger først i 1984.

- Det er vanskelig for oss å kommentere hendelser som skal ha skjedd for 60 år siden, og dokumenter vi aldri har sett, sier Sugar Association ifølge New York Times.

Pågående debatt

Den nye studien støtter seg på tusenvis av sider med korrespondanse og andre dokumenter som Cristin E. Kearns, en postdoktor ved U.C.S.F., oppdaget i arkivene ved Harvard-universitetet i Illinois, ifølge Stat News.

Dokumentene viser at en av lederne i sukkerindustrien, John Hickson, i 1964 diskuterte en plan med andre i bransjen til å påvirke opinionen «gjennom forskning, informasjon og lovgivende programmer», skriver New York Times.

- Avsløringene er viktige fordi debatten om de mulige skadene av sukker og mettet fett pågår fremdeles i dag, sier Dr. Glantz til avisa.

Professor Kaare Norum svarer følgende når han får spørsmål om hva som er verst av sukker og mettet fett.

- Det kan ikke settes opp mot hverandre. Det er ille begge deler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer